Daniël en zijn gezin gaan een prachtige kerst tegemoet.
Daniël en zijn gezin gaan een prachtige kerst tegemoet. (Foto: )

'Mooiste kerst van de wereld'

Ria van Vredendaal

Daniël Hagos is blij

In augustus vorig jaar interviewde ik Daniël Hagos Debas uit Eritrea, in een serie over statushouders. ''Hier ben ik veilig, maar mijn hart wordt verscheurd: mijn vrouw en zoontje zijn niet bij mij'', vertelde hij toen.

maarssenbroek - ''Ik ben gevlucht omdat ik geen keuze meer had. Bijna nergens in de wereld worden de mensenrechten op zo´n grote schaal geschonden. Ik ben lopend gevlucht en met 500 man op een houten bootje, met andere vluchtelingen op mijn rug, in Italië aangekomen. Ik kon mijn vrouw onmogelijk meenemen, te gevaarlijk. Maar zij bleek zwanger, heeft anderhalf jaar in de gevangenis gezeten en wist te vluchten naar Ethiopië, waar zij in een vluchtelingenkamp heel lang heeft gewacht op gezinshereniging.''

In de armen

Begeleider Barend Verkerk: ''Via een spoedprocedure, het Vechtstroom interview bijgevoegd voor de IND, daarna door tussenkomst van Vluchtelingenwerk Maarssen en Buitenlandse Zaken in Den Haag vlot getrokken, kon Daniël na drie jaar in januari zijn gezin in de armen sluiten op Schiphol!'' Acht maanden heeft de jonge moeder nog doorgebracht in het AZC in Utrecht. Maar sindsdien is het gezin herenigd in een woning in Zwanenkamp. Terwijl Shewit via een hele ceremonie het koffiebranden en zetten onder handen neemt, vertelt Daniël enthousiast over hun nieuwe leven. ''Gelukkig herkende Esey me gelijk! We hadden al regelmatig met elkaar gesproken over de telefoon, ook met beeld er bij. Op Schiphol zei hij meteen 'dat is mijn papa!'. Wel trekt hij nog erg naar mijn vrouw, maar dat is logisch."

Woordjes

"Hij is in de gevangenis opgegroeid met alleen haar. Hij is nu vier en gaat sinds kort naar school. Elke dag komt hij met nieuwe woordjes thuis, en hij leert hij ook van Nederlandse kinderprogramma's op tv. Ons huis heb ik zelf geschilderd, en meubels gekocht via Marktplaats. Het contact met de buren is goed, ik kan ze altijd om hulp vragen. Aan één kant hebben wij buren met een Marokkaanse achtergrond, dat schept ook een band, al zijn ze hier geboren. Hun kinderen zijn al wat groter en Esey heeft heel veel autootjes van ze gekregen."

Spreektaalles

"Zelf neem ik deel aan een spreektaalklas voor gevorderden. Ik heb mijn rijbewijs gehaald en werk een paar dagen per week als kok, mijn beroep. Helaas met een 0-uren contract, maar in februari ga ik weer een opleiding volgen als kok. Mijn papieren zijn hier niet geldig. Mijn vrouw gaat in het nieuwe jaar ook taalcursussen volgen, voor haar is dat ook belangrijk. Eerst gaan we nu kerst vieren, en dat wordt de mooiste kerst van mijn leven!''

Het is Daniël en zijn gelukkige gezin van harte gegund. Voor dit jaar en de jaren die nog zullen volgen...

Meer berichten