Minister Hugo de Jonge met (v.l.n.r.) Sabine Blom van Assendelft, mevrouw Bonarius en Claartje Duynstee (Saar). (Foto ©judithcapponfotografie).
Minister Hugo de Jonge met (v.l.n.r.) Sabine Blom van Assendelft, mevrouw Bonarius en Claartje Duynstee (Saar). (Foto ©judithcapponfotografie). (Foto: ©judithcapponfotografie)

Zorg voor iedereen bereikbaar maken

Ria van Vredendaal

Saar komt aan huis

Onlangs kwam minister Hugo de Jonge met eigen ogen aanschouwen hoe de aanvullende mantelzorg van Saar aan Huis in de praktijk werkt. Hij ging langs bij mevrouw Bonarius in Overveen, maar dat had net zo goed in Stichtse Vecht kunnen gebeuren, ook hier werkt Saar aan Huis.

stichtse vecht - Mevrouw Bonarius kan dankzij de zorg van haar Saar op een prettige manier thuis blijven wonen, ook na het overlijden van haar man. Ze krijgt een aantal uren per week ondersteuning van een Saar die met haar boodschappen doet, kookt en kleine huishoudelijke klusjes uitvoert. De minister is diep onder de indruk en vindt Saar aan Huis een warm en liefdevol initiatief. ''Elke week dat iemand langer thuis kan wonen, bespaart dat het Rijk veel geld.''

Niet in de kou

Saar aan Huis oprichtster Sabine Blom van Assendelft stelt altijd dat welzijn voor zorg gaat. ''Bij Saar aan Huis zien we dat ouderen die plezieriger thuis wonen, minder snel een beroep doen op medische zorg.'' Waar Sabine zich wel zorgen over maakt, is toegankelijkheid van de aanvullende mantelzorg voor mensen met een kleine beurs. ''De vraag naar ondersteuning groeit sterk, we zien, net als de minister, de preventieve werking van deze aanvullende mantelzorg, maar hij moet wel voor iedereen bereikbaar zijn. Sommige zorgverzekeraars vergoeden deze ondersteuning in hun aanvullende pakketten, maar zeker niet allemaal. Ook gemeenten zijn terughoudend en zien nog niet hoe kostenbesparend de aanvullende mantelzorg op de lange termijn is. Er moeten beslissingen worden genomen om ouderen te helpen. We mogen onze ouderen niet in de kou laten staan.''
Saar aan Huis is een landelijke organisatie voor aanvullende mantelhulp met meer dan dertig vestigingen. Door het beleid van het kabinet moeten ouderen langer thuis blijven wonen. Velen willen dat ook maar hebben daarbij wel hulp nodig. Mantelzorgers, kinderen of naasten, raken overbelast door de zorg voor een oudere in combinatie met werk of een druk gezin.

Meer berichten