Sportpark Fazantekamp in Maarssenbroek. Foto: Danny van der Linden
Sportpark Fazantekamp in Maarssenbroek. Foto: Danny van der Linden (Foto: Danny van der Linden)

Voetbalclubs Stichtse Vecht in actie

Door Danny van der Linden

Stichtse Vecht - Waar sportverenigingen vaak het vege lijf proberen te redden op sportief gebied, vrezen de voetbalverenigingen in de gemeente Stichtse Vecht (OSM'75, VV Kockengen, VIOD, DOB, NITA, DWSM, VV Maarsen, SV De Vecht en FC Breukelen) voor het voortbestaan van een aantal van deze clubs.

Reden van de zorgen zijn de voorgenomen plannen van de gemeente om het onderhoud van de sportvelden in de toekomst aan de verenigingen over te dragen. Deze zogenoemde harmonisatieplannen kunnen voor veel sporters grote gevolgen hebben. "Dat zou betekenen dat er een aantal kleinere verenigingen om gaan vallen. Die kunnen dat gewoonweg niet betalen", vertelt Kees Neervoort die als bestuurslid bij voetbalclub DOB in Nigtevecht betrokken is. "In deze gemeente wordt zo'n 95 procent van de sportvelden gebruikt door voetbalverenigingen. Het gaat om 39 sportvelden", gaat hij verder. De voetbalverenigingen hebben de handen ineengeslagen en zijn als één front in actie gekomen tegen de plannen. Omdat het verhaal volgens Neervoort 'vrij complex' is, hebben de verenigingen vorige week een presentatie aan diverse raadsfracties van de gemeente Stichtse Vecht gegeven. Deze bijeenkomst vond plaats in het clubgebouw van FC Breukelen. "We hebben een aantal rekenvoorbeelden gemaakt om te laten zien wat de gevolgen zijn voor de clubs", legt Neervoort uit. "De gevolgen zullen voor een grote vereniging als VV Maarssen anders zijn dan voor een kleinere vereniging als DOB."

Oorspronkelijk zouden de plannen per 1 januari aanstaande ingaan. "Die druk hebben we van de ketel kunnen halen", aldus Neervoort. "Het is nu voor onbepaalde tijd uitgesteld." Volgens het bestuurslid van DOB is er hier sprake van een kille bezuiniging. "Enkele jaren geleden heeft de gemeente een beleidsnotitie geschreven met als titel 'niemand buitenspel' waarin werd uitgesproken dat in Stichtse Vecht iedereen moet kunnen sporten, maar daar vinden we in deze plannen niets van terug. Sterker nog: deze plannen maken het voor mensen moeilijker om te kunnen sporten." Bij dit soort plannen zijn verenigingen vaak genoodzaakt de contributies te verhogen. "Een kwalijke zaak", vindt Neervoort. "Dan gaan we simpelweg leden verliezen om financiële redenen. Dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn." Sportvereniging hebben een belangrijke maatschappelijke rol. Naast het feit dat sporten goed voor de gezondheid is, zijn sportclubs vaak ook een sociaal anker voor de leden en vrijwilligers.

Neervoort is van mening dat de plannen ook grote gevolgen kunnen hebben voor andere sportverenigingen binnen de gemeente. "We trekken nu als voetbalclubs samen op, maar we kunnen ons voorstellen dat ook andere verenigingen willen aansluiten. Misschien moeten we als sportverenigingen in deze gemeente een front vormen", aldus Neervoort die graag met andere verenigingen in gesprek gaat over dit onderwerp.

Meer berichten