Juliette Jonker uit Vreeland heeft een passie voor de Vechtstreek. Tekst en foto: Joke Stapper
Juliette Jonker uit Vreeland heeft een passie voor de Vechtstreek. Tekst en foto: Joke Stapper (Foto: joke stapper)

Juliette Jonker: 'Ik heb echt een passie voor de Vechtstreek'

Vreeland - In dit ketengesprek is Juliette Jonker uit Vreeland aan het woord. Ingrid Groenewegen wil graag weten wat voor Juliette haar drijfveer is om met veel passie de Vechtstreek te promoten.

Juliette Jonker woont met haar man in Vreeland aan de Vecht. Toen zij hier is gaan wonen, nu 25 jaar geleden, raakte zij betrokken bij de Historische Kring Loenen die net op dat moment werd opgericht.

Zo rolde zij in onderzoek en het schrijven van artikelen, later boeken en toeristische informatie, over deze regio. Wanneer Juliette vertelt over haar beroepsmatige-, maar ook over haar vrijwilligerstaken lijkt het inderdaad dat alles betrekking heeft op de Vechtstreek en met name de rivier de Vecht speelt daarin een grote rol.

Juliette Jonker: "Ik heb echt een passie voor de Vechtstreek en bijna al mijn werkzaamheden hebben betrekking op mijn leefomgeving. Alles wat ik doe gaat eigenlijk om informeren, enthousiasmeren en waarderen." Enthousiast vertelt Juliette dat zij met cultuurmakelaar Marcel Blekendaal bezig is met de opnames van een serie korte tv-programma's met als titel #EchtStichtseVecht. De eerste aflevering is vorige week uitgezonden door RTV Stichtse Vecht. De opnames zijn gemaakt om mensen te informeren op het gebied van monumenten, cultuur, landschap, vrijwilligers en fondsenwerving. Als relatiebeheerder van het Cultuurfonds Stichtse Vecht is fondsenwerving één van haar taken. Deze samenwerking tussen de gemeente Stichtse Vecht en het Prins Bernhard Cultuurfonds subsidieert vernieuwende culturele evenementen. Met de oprichting van een aanvullend Patronenfonds, waaraan nu 25 mensen bijdragen, worden ook tradities zoals de Mattheuspassion of ParkPodium Boom en Bosch gesteund.

De Vechtstreek loopt als een rode draad door haar leven. "Het zat er al vroeg in, ik studeerde niet voor niets kunstgeschiedenis, maar dat ik 'ambassadrice' voor de Vechtstreek zou worden had ik niet kunnen weten. Ik draag er graag aan bij dat mensen op de hoogte zijn van de geschiedenis van hun leefomgeving en er daardoor zorgvuldig mee omgaan." Ze kan het dan ook niet laten om de inwoners van de Stichtse Vecht te wijzen op de wandel- en fietsroutes door de Stichtse Vecht. Deze zijn te vinden op: www.zichtopdevechstreek.nl. Voor het volgende ketengesprek is Juliette Jonker benieuwd naar het verhaal van Vera VanderVesse uit Maarssenbroek. Zo organiseerde zij de kunstronde Maarssenbroek en bracht ze het thema 'eenzaamheid' onder de aandacht.

Meer berichten