Wijkagent Sonja legt uit hoe het werkt. Tekst en foto: Danny van der Linden
Wijkagent Sonja legt uit hoe het werkt. Tekst en foto: Danny van der Linden (Foto: Danny van der Linden)

Schoolkinderen Fazantenkamp waarschuwen 'snelheidsduivels'

Maarssenbroek - Kinderen uit groep 5 tot en met 8 van de basisscholen Zilvermaan en De Tweesprong in Fazantenkamp zijn vorige week in actie gekomen tegen het rijgedrag van automobilisten rond hun school. Samen met Veilig Verkeer Nederland en de Politie Stichtse Vecht spraken ze automobilisten aan en mochten ze een lasergun gebruiken.

Ook ontwierpen de kinderen een verkeersbord dat aangeeft dat er maar 15 kilometer per uur gereden mag worden. De kinderen met de mooiste inzendingen werden door wijkagente Sonja uitgekozen om op donderdag een zelf de snelheid te controleren met een echte lasergun.

Het idee kwam van de wijkcommissie Fazantenkamp. Claudia Hollak legt uit: "We zijn een woonerf geworden. Dan is het even wennen dat mensen maar vijftien mogen rijden. We wilden daar aandacht aan besteden op een ludieke manier. In overleg met Veilig Verkeer Nederland hebben we gekozen voor deze actie waar schoolkinderen bij betrokken zijn." Het mooiste bord dat door de kinderen ontworpen is zal overigens worden opgehangen op een mooie plek aan de rondweg.
Wijkagent Sonja kwam collega Niels naar scholen om de prijswinnaars in het zonnetje te zetten.

Terwijl de ene groep gelegenheid kreeg om in een echte politieauto te kijken, mochten anderen met een echte lasergun aan de slag om auto's op snelheid te controleren. "Ik heb wel wat talenten gespot", lacht Sonja. "Die kunnen over een paar jaar solliciteren bij de politie." Dan serieuzer: "Dit lijkt kleinschalig, maar het is heel belangrijk dat kinderen veilig naar school kunnen gaan. Bovendien denk ik dat ze het heel leuk vonden. Ik zag veel blije gezichten, dus het was leuk en leerzaam. Ik hoop dat we op deze manier mensen bewuster maken van de situatie en dat dit de veiligheid ten goede komt."

De kinderen zelf hadden een leuke ochtend, al vonden sommigen het werken met de lasergun lastig en het aanspreken van automobilisten best spannend. "Maar ik vond het leuk om dit mee te maken", sprak een deelneemster.

Meer berichten