Met een gezellige feestavond is vrijdag het jubileum gevierd van de stichting Aktie voor Aktie. (Foto: Ria van Vredendaal)
Met een gezellige feestavond is vrijdag het jubileum gevierd van de stichting Aktie voor Aktie. (Foto: Ria van Vredendaal) (Foto: )

40 jaar Aktie voor Aktie feestelijk gevierd

STICHTSE VECHT - Met een gezellige feestavond is vrijdag het jubileum gevierd van de stichting Aktie voor Aktie, die zich al 40 jaar inzet om kansarme kinderen in Brazilië een betere toekomst te geven. Daarbij was er hoog bezoek uit Brazilië zelf aanwezig, twee zusters die de leiding hebben over de kinderopvanghuizen, alsmede twee dames die als kind in deze opvanghuizen zijn begeleid.

Door Ria van Vredendaal

Zuster Irma Silvânia heeft de leiding in Palmeira dos Indios, zuster Irma Aulenice heeft de leiding in Iga?i. Beiden hebben een opleiding in pedagogiek en sociaal werk, en hebben met hulp van andere zusters en mensen uit de buurt zelf ieder de zorg over tot 100 kinderen uit de armste gezinnen. Beide tehuizen liggen op een afstand van 20 km van elkaar, zodat er een optimale uitwisseling tussen de twee kinderopvanghuizen mogelijk is. Elane Maria is nu 33 jaar oud. Ze is op 8-jarige leeftijd geadopteerd via Aktie voor Aktie en tot haar 19e begeleid in diverse disciplines. Ze is nu getrouwd en moeder van drie kinderen. Ze heeft een winkel met dameskleding en toiletartikelen en studeert voor tandtechnicus.

Haar man is ambtenaar. Monicleide Leite da Silva Barbosa is 29 jaar, en kreeg als 4-jarige een tweede thuis dankzij Aktie voor Aktie. Door diverse geleerde vaardigheden heeft zij na de middelbare school onder andere een cursus verpleegtechniek gedaan, en werkt nu als apotheker. Haar man werkt als boer en doet evenementenbeveiliging en samen geven zij hun drie kinderen de waarden door die zij in Iga?i heeft geleerd. Zomaar twee van de vele succesverhalen waar Aktie voor Aktie in grossiert. Voorzitter Frank Venus, die zelf al 20 jaar vier financiële adoptiekinderen onderhoudt, samen met zijn Marianne: ''Elke cent gaat naar de kinderen, een strijkstok kent Aktie voor Aktie niet. Naast de twee kindertehuizen hebben we er inmiddels ook een crèche, zijn er vissersbootjes gekomen, bussen aangeschaft en worden er voedselpakketten uitgedeeld. Door vergrijzing hebben we inmiddels een dringende behoefte aan nieuwe adoptie-ouders die een kind willen steunen voor 22,50 per maand. Dat kan een gezin zijn, maar ook een bedrijf, een schoolklas of vriendengroep! Laat je hart spreken.''

Tijdens de feestavond in De Schalm werd er vrijdag opgetreden door het Braziliaanse Vrouwenkoor Zumba!, en door Crupo Capoeira Brasil-Holanda. Bezoekers konden kennis maken met Braziliaanse lekkernijen en er was een live verbinding met de kinderopvangtehuizen in Brazilië. In aparte kamertjes konden de adoptie-ouders vervolgens een privé-chat met hun Braziliaanse adoptiekind hebben. Kijk voor alle informatie op www.aktievooraktie.nl.

Meer berichten