Genieten voor de mantelzorgers. (Foto: Ria van Vredendaal)
Genieten voor de mantelzorgers. (Foto: Ria van Vredendaal) (Foto: Ria van Vredendaal)

Mantelzorgers verwend in de Reizende Man

Op zorgboerderij De Reizende Man zetten Tonny Mastenbroek en haar man Kees Kaboord al zo'n zes jaar drie dagen per week hun huis en hart open voor jonge en vitale dementerenden en Parkinson-patiënten, daarbij geholpen door een aantal enthousiaste vrijwilligers.

Door Ria van Vredendaal

MAARSSEN - Tonny: ''Deze dagopvang is ontstaan naar aanleiding van mijn ouders die beiden een vorm van dementie hadden. Als gezin besloten we voor hen te gaan zorgen vanuit onze eigen woning op het erf, in hun vertrouwde omgeving. Door zo intensief bezig te zijn met mijn ouders hebben we veel geleerd over dementie, en ik ben opgeleid als tekentherapeute. Na het overlijden van mijn ouders hebben wij onze intrek genomen in de boerderij. Dat wat onze ouders zo heerlijk vonden, gunden we ook aan andere mensen met een vorm van dementie. En zo werd de dagbesteding geboren.''

De boerderij bestaat al sinds 1912. Voor die tijd stond er op deze plek een herberg met de naam De Reizende Man, die naam wordt al sinds 1738 genoemd. De boerderij is naar deze herberg vernoemd. Samen met cliënten wordt voor de dieren gezorgd. Kippetjes scharrelen gezellig rond, het paard wordt geborsteld en naar de wei gebracht en de honden weten zich geliefd bij iedereen. Tussen de middag schuift iedereen aan de grote tafel, om te genieten van Tonny's soep of iets anders lekkers, want iedereen is hier thuis. Vrijdag was het gezelschap wel erg uitgebreid. Naar aanleiding van de Dag van de Mantelzorg op 10 november vonden de medewerkers van De Reizende Man het tijd om de mantelzorgers eens in het zonnetje te zetten.

''Wij zien hoe belangrijk zij zijn en hoe zwaar ze het vaak hebben'', constateerden de vrijwilligers eensgezind. Gezamenlijk werd er een geweldig lekker buffet georganiseerd, met tal van heerlijkheden, waar ook sommige cliënten aan meegeholpen hebben. ''Je mag hier zijn wie je bent'', wil Tonny nog kwijt. ''Je kunt hier lekker knutselen, schilderen en biljarten, maar ook Zumba-lessen volgen. Wij vragen altijd met respect 'wat wilt u doen vandaag, waar heeft u zin in'. En zeker niet 'we gaan dit en dat doen'. Waar wij echter grote behoefte aan hebben momenteel is nieuwe vrijwilligers. Vrouwen, maar vooral ook mannen zullen wij met open armen ontvangen, ook voor een dagdeel wordt al gewaardeerd!'' Kijk voor alle informatie op de website www.dereizendeman.org, of mail naar kaboord@ziggo.nl.

Meer berichten