Ingrid Groenewegen uit Loenen zet zich in voor VluchtelingenWerk. Tekst en foto: Joke Stapper
Ingrid Groenewegen uit Loenen zet zich in voor VluchtelingenWerk. Tekst en foto: Joke Stapper (Foto: joke stapper)

Ingrid Groenewegen: 'We horen soms heel schrijnende verhalen'

Maarssen - Bertine Oosthoek geeft het ketengesprek door aan Ingrid Groenewegen. Zij vertegenwoordigt de kern Maarssen-dorp. Ingrid woont in Loenen aan de Vecht en fietst graag naar Maarssen, waar zij vanuit het kantoor aan de Gaslaan zich een dag per week inzet voor VluchtelingenWerk. VluchtelingenWerk zet zich in voor mensen die op de vlucht zijn voor oorlog, vervolging en geweld. De meeste mensen komen uit Syrië en Eritrea.

"Mijn standplaats is Maarssen, maar de vluchtelingen die wij begeleiden wonen verspreid over de hele gemeente." In Stichtse Vecht biedt VluchtelingenWerk juridische ondersteuning. Mensen kunnen vooral terecht met vragen over de asielstatus en gezinshereniging, maar ook zorg- en huurtoeslag wordt aangevraagd. "Met ons team zorgen we dat mensen ondersteuning krijgen, of het nu gaat om contact met de IND, het invullen van formulieren of informatie over procedures."

Vluchtelingen willen graag de taal leren en werk vinden. Maar als hun gezin nog niet veilig in Nederland is, gaat daar de grootste zorg naar uit. Gezinshereniging is een langdurige procedure. "We horen soms schrijnende verhalen. Aandacht en een luisterend oor is dan ook belangrijk." Er zijn zeker ook geluksmomentjes. Groenewegen: "Ik kan ervan genieten als iemand na een jarenlange procedure stralend met zijn gezin op kantoor komt of een foto opstuurt. Mensen hebben elkaar soms jaren niet gezien."

Groenewegen werkt als orthopedagoog en kwam bij VluchtelingenWerk omdat ze ook wilde bijdragen in haar eigen gemeente. "Mensen krijgen te maken met veel regels en formulieren. Zeker als ze hier net zijn en de taal nog niet begrijpen is dat lastig."

Stichting Welzijn verzorgt de dagelijkse ondersteuning, zoals het huis inrichten, contacten met de gemeente. VluchtelingenWerk doet de juridische ondersteuning. De juridische vragen zijn soms best ingewikkeld, geen situatie is hetzelfde. Groenewegen: "Er is veel deskundigheid, ik voel me daardoor gesteund." Ingrid Groenewegen werkt in een team met vier vrijwilligers. Wekelijks is er op maandag open spreekuur. Op donderdag komen mensen op afspraak.

Tot slot doet Ingrid Groenewegen nog een oproep voor nieuwe vrijwilligers. "Het is leuk werk en het geeft veel voldoening." Stichting Welzijn zoekt ook vrijwilligers voor maatschappelijk begeleiding en hulp bij taal. Voor het volgend ketengesprek draagt Ingrid Juliette Jonker uit Vreeland voor. Ze vraagt zich af wat haar drijfveer is om met veel passie de Vechtstreek te promoten.

Meer berichten