Locoburgemeester Klomps brengt een bezoek aan het echtpaar Van den Akker. Tekst en foto: Ria van Vredendaal
Locoburgemeester Klomps brengt een bezoek aan het echtpaar Van den Akker. Tekst en foto: Ria van Vredendaal (Foto: ria van vredendaal)

Diamanten huwelijk voor echtpaar Van den Akker

Maarssen - In hun prachtige grachtenwoning aan de Langegracht, al 107 jaar familiebezit, vierden Co en Hilda van den Akker maandag hun diamanten huwelijk, waarvoor locoburgemeester Jeroen Willem Klomps graag een stukje taart kwam mee-eten.

Het echtpaar had lange tijd een melkzaak op deze locatie. Co was eerst als knecht bij zijn vader in loondienst, in 1966 kon hij de zaak zelf kopen. Eerst bracht hij de melk nog rond met een hondenkar. Een platte kar waar bovenop de melkbussen stonden, die door een hond getrokken werd. Later, toen de hondenkar al lang was bestempeld als dierenmishandeling, kwam er een busje voor in de plaats. In de winkel aan huis werd er inmiddels ook kaas, eieren, boter, vleeswaar, conserven en waspoeders verkocht, gerund door Hilda. Zij hadden elkaar leren kennen op de Maarssense kermis, en de vonk sprong meteen over. ''Ik probeerde het venten zo te regelen dat ik haar tegenkwam als ze vanaf haar werk in Utrecht naar haar huis in Tienhoven fietste'', kijkt Co terug. ''Maar vaak misten we elkaar.'' Van de middagjes bootje varen in de polder was de stap in het huwelijksbootje snel gezet. ''In de beginjaren werd de melk nog met een maatbeker uit de bus 'gepulsd' en aan de klant in een zelf meegenomen kan meegegeven'', herinnert Hilda zich. Twee zinken maatkroezen staan nog als antieke bezienswaardigheid in hun kamer.

''Aan de Langegracht waren toen diverse winkels gevestigd, waaronder een kapper, een bakker, een banketbakker, een fietsenmaker, een schoenmaker een visboer, een handel in manufacturen en fournituren, een snoepwinkeltje, een café, een drukkerij, het nonnenklooster en een elektriciteitswinkel. De mensen hadden onderling een sterke band en hielpen elkaar altijd als dat nodig was.'' In 1988 zijn ze gestopt met de winkel, de concurrentie van de supermarkten was te groot. Na een leven van hard werken was het nu tijd voor genieten. Er werd veel gefietst, door heel Nederland heen. Met de 4 kinderen en 8 kleinkinderen plus aanhang, met zelfs al een achterkleinkind (tweede op komst!) is het feest precies zo gevierd waar het 60 jaar geleden begon: bij het Olde Regthuys in Tienhoven.

Meer berichten