Ook de gemeente Stichtse Vecht doet mee met het experiment 'snuffelfietsen'. Foto: gemeente Stichtse Vecht
Ook de gemeente Stichtse Vecht doet mee met het experiment 'snuffelfietsen'. Foto: gemeente Stichtse Vecht (Foto: )

Experiment met snuffelfietsen

Stichtse Vecht - In de gemeente Stichtse Vecht fietsen zestig vrijwilligers een jaar lang met een mobiele fijnstofmeter. Dit experiment met deze zogenaamde 'snuffelfietsen' is bedoeld om de fijnstofconcentraties op fietsroutes in de provincie Utrecht op grote schaal en mobiel te verzamelen. De hightech fietssensoren voor de fijnstofmetingen worden beschikbaar gesteld door de provincie Utrecht.

Inwoners gaan een jaar lang de fijnstofconcentraties op fietsroutes in beeld brengen. Daarmee verzamelen de inwoners veel data over fijnstofconcentraties, waarmee ze helpen om uiteindelijk de groenste fietsroutes in kaart te brengen.

Linda van Dort, wethouder duurzaamheid, klimaatadaptatie en water in Stichtse Vecht: "Wij werken in Stichtse Vecht graag mee aan dit experiment van de provincie Utrecht. Het levert namelijk cruciale informatie op over luchtkwaliteit en de schoonste fietsroutes. Dit past bij onze ambitie om duurzaam en klimaatneutraal te zijn."

Veel fietsende inwoners hebben zich aangemeld en uit het grote aantal aanmeldingen is een selectie gemaakt. Mensen die wonen of werken in de gemeente Stichtse Vecht hebben voorrang gekregen. De resterende kastjes zijn willekeurig verdeeld onder de aanmeldingen. Het experiment heeft een looptijd van een jaar en gaat van start op het moment dat alle 550 sensoren zijn uitgedeeld.

Meer berichten