'Toenemend tekort pleegouders zorgwekkend'

Regio - Er zijn dringend meer nieuwe pleegouders nodig. Tenminste 3.500 per jaar. Deze oproep doet Pleegzorg Nederland tijdens de Week van de Pleegzorg. Het aantal nieuwe pleegouders neemt al jaren af. Dit heeft tot gevolg dat het vinden van de ideale match voor kinderen steeds minder goed lukt. Om meer kinderen, meer kansen te geven, zijn jaarlijks zijn 3.500 nieuwe pleegouders nodig. Eind 2018 waren er met 2.566 nieuwe pleegouders al bijna 1.000 te weinig. In Utrecht zijn er 270 nieuwe gezinnen nodig. Er zijn er momenteel 1.099.

Pleegzorg Nederland start tegelijk met de Week van de Pleegzorg haar nieuwe campagne Open je Wereld, waarmee zij aandacht vraagt voor het belang van voldoende pleegouders. Esther Overweter bestuurslid pleegzorg van Jeugdzorg Nederland: "Kinderen die niet bij hun eigen ouders kunnen wonen willen we graag zo thuis mogelijk laten opgroeien. Als dat bij de eigen ouders niet kan, dan het liefst bij pleegouders. Pleegzorg doe je samen, met ouders, kinderen en pleegouders."

Gedurende de week worden pleegouders in het zonnetje gezet met verwen-activiteiten zoals gezinsuitjes, vrij zwemmen en vrijkaartjes voor een voetbalwedstrijd, worden er thema- en netwerkbijeenkomsten georganiseerd en is er op 6 november een landelijke pleeggrootouderdag. Meer informatie op: pleegzorg.nl.

Meer berichten