Zondag 3 november: een demonstratie jachthoornblazen bij Kasteel-Museum Sypesteyn. Foto: Kasteel-Museum Sypesteyn
Zondag 3 november: een demonstratie jachthoornblazen bij Kasteel-Museum Sypesteyn. Foto: Kasteel-Museum Sypesteyn (Foto: )

Bijzondere demonstratie jachthoornblazen

Regio/Loosdrecht - Het traditionele Sint Hubertus jachthoornblazen vindt plaats op zondag 3 november van 14.30 tot 17.00 uur in de tuin van Kasteel-Museum Sypesteyn in Loosdrecht. Ter ere van St.-Hubertus wordt er onder leiding van Harry Sevenstern een bijzondere demonstratie jachthoornblazen gegeven. Bezoekers kunnen deze middag kennis maken met eeuwenoude jachttradities.

De demonstratie wordt verzorgd door een blazersensemble van negen musici die de Pless-hoorns en de Parforce-hoorns bespelen. Zij zullen verschillende signalen laten horen, die tijdens de jacht werden gebruikt voor het inluiden van het jachtseizoen, het afbreken van de jacht of ter ere van het geschoten wild.

Tijdens deze demonstratie krijgen bezoekers uitleg over de verschillende korte en langere stukken die worden gespeeld. Het geheel staat onder leiding van Harry Sevenstern.

De jachthoorn was van oudsher een signaalinstrument met maar één toon. De signalen waren daardoor beperkt tot louter lange en korte stoten. In de loop der jaren wordt het instrument langer en is het mogelijk meerdere tonen te spelen. In de tijd van Karel de Grote krijgt de jachthoorn een plaats in de adellijke jacht in West-Europa.

Hubertus (of Huibrecht) was een zoon van de hertog van Aquitanië en leidde een werelds leven. Op Goede Vrijdag van het jaar 683 ging hij op jacht, hoewel dat een zeer oneerbiedige activiteit was op die dag. Hubertus bespeurde een groot hert, en jaagde erachteraan met zijn honden. Toen hij het hert bijna te pakken had en het dier zich naar hem toekeerde, wilde hij het neerschieten. Op dat moment verscheen er een lichtend kruis tussen het gewei. Een stem zei hem naar Lambertus van Maastricht te gaan. Sint Hubertus staat nu bekend als patroonheilige van de jacht.

Kasteel-Museum Sypesteyn organiseert deze jachthoorndemonstratie om Sint Hubertus te eren. De historische tuin leent zich uitstekend voor deze oude jachttraditie. Restaurant op Sypesteyn zorgt deze middag voor erwtensoep met roggebrood, glühwein en warme chocolademelk. Het terrein is die dag open om 13.30 uur. De entree bedraagt 5 euro; kinderen tot 10 jaar hebben gratis toegang.

Kasteel-museum Sypesteyn is te vinden aan de Nieuw Loosdrechtsedijk 150 in Loosdrecht. Meer informatie over het kasteel is te vinden op de website: www.sypesteyn.nl.

Meer berichten