Rietveld maakte een serie meubels voor het Poortgebouw. Foto: Slot Zuylen/Alex Bunjes
Rietveld maakte een serie meubels voor het Poortgebouw. Foto: Slot Zuylen/Alex Bunjes (Foto: Photographer: Alex Bunjes)

Poortgebouw Slot Zuylen open voor Rietveldrondleidingen

Oud-Zuilen - Dat de carrière van de beroemde Utrechtse meubelmaker en architect Gerrit Rietveld (1888-1964) in Slot Zuylen begon is één van de best bewaarde geheimen van het kasteel. In 1905 maakte Rietveld een serie meubels voor het Poortgebouw, die daar nog altijd te zien zijn. Tijdens de speciale Rietveld-themarondleidingen in november en december krijgen bezoekers een exclusief kijkje in dit normaal gesloten gebouw.

Bezoekers horen over de meer recente geschiedenis van Slot Zuylen in Oud-Zuilen en de meubelserie van Gerrit Rietveld, en zullen zich verbazen over dit opmerkelijke begin van de revolutionaire ontwerper. Voorafgaand aan de rondleiding is er een korte presentatie over Rietveld's jonge jaren.

Ter gelegenheid van de themarondleiding eindigt het verhaal met een bezoek aan het Poortgebouw, dat normaal niet toegankelijk is voor het publiek. In 1905 kreeg de toen 17-jarige Gerrit Rietveld de opdracht van de toenmalige bewoner, Frederik baron Van Tuyll van Serooskerken, om een serie neogotische meubels te maken voor het Poortgebouw. Gerrit Rietveld leerde op dat moment het vak in het atelier van zijn vader, de Utrechtse meubelmaker Jan Cornelis Rietveld (1860-1933), die een paar jaar eerder al enkele archiefkasten had gemaakt voor het kasteel. Hoor het verhaal over vader en zoon Rietveld, aan het werk voor een baron d ie zijn huis klaarstoomde voor de twintigste eeuw.

De speciale Rietveldrondleidingen vinden elke zaterdag van 2 november tot en met 21 december plaats om 14.30 uur.Reserveren is gewenst via info@slotzuylen.nl of 030-2440255. Slot Zuylen is te vinden aan het Tournooiveld 1 in Oud-Zuilen.

Meer informatie over Slot Zuylen is te vinden op de website www.slotzuylen.nl.

Meer berichten