Bertine Oosthoek, directeur van Slot Zuylen, en twee tuinvrijwilligers. Tekst en foto: Joke Stapper
Bertine Oosthoek, directeur van Slot Zuylen, en twee tuinvrijwilligers. Tekst en foto: Joke Stapper (Foto: joke stapper)

'Inzet van vrijwilligers is onbetaalbaar'

Oud-Zuilen - Burgemeester Yvonne van Mastrigt geeft het ketengesprek door aan Bertine Oosthoek, directeur van Slot Zuylen. Hoewel Oosthoek niet in Oud-Zuilen woont brengt ze veel tijd door in het zuidelijkste deel van de gemeente Stichtse Vecht. Sinds dit voorjaar is ze actief als directeur van Slot Zuylen. Naast haar zijn nog acht medewerkers en ruim honderd vrijwilligers werkzaam in het kasteel, de tuin, de winkel en het museumcafé.

Bertine Oosthoek heeft dit voorjaar leerlingen van Scholengemeenschap Broklede geënthousiasmeerd om hun maatschappelijke stage te lopen bij Slot Zuylen en dit najaar is een weddingplanner gestart, die een Wedding Event heeft georganiseerd.

Terwijl Bertine Oosthoek vertelt over haar functie, plukken tuinvrijwilligers bloemen in de tuin om mooie arrangementen te maken voor de aankleding van het slot. In het restaurant toont chef-kok Heleen Mathijssen een potje chutney dat ze maakte voor de Herfstdagen van de oogst in de tuin. Oosthoek: "Ook Heleen is pas kort in dienst. We zijn heel bij met haar inzet in het restaurant. Naast het werven van een nieuwe chef-kok moest ook een beheerder worden gezocht omdat de zittende beheerder met pensioen ging en vertrok. Meer dan 500 reacties kregen we op deze functie, waarschijnlijk ook omdat er een woning beschikbaar is voor de nieuwe beheerder. Inmiddels is ook deze vacature vervuld door Gertjan Bennink."

Slot Zuylen vormt een belangrijk onderdeel van Oud-Zuilen. Dit bleek in de afgelopen maanden. De gemeente Utrecht had een vergunningsaanvraag gekregen voor de organisatie van het 'Smeerboel Festival' op het natuurterrein pal tegenover het slot. Zowel de organisatie van het slot alsook de inwoners van Oud-Zuilen vreesden voor grote overlast. Beide groepen schreven een zogenaamde zienswijze waarmee ze aangaven wat de impact van een dergelijk festival zou zijn op de omgeving. Niet alleen de inwoners zouden belast worden doordat het dorp hermetisch zou worden afgesloten, maar ook de natuur zou geschaad worden. Oosthoek: "We hebben een sterke verbinding met de omwonenden, ook uit de wijken Zuilen en Overvecht. Met elkaar hebben we een petitie aan de gemeente Utrecht aangeboden. Binnen drie dagen hadden we drieduizend handtekeningen verzameld en daarop werd de vergunning ingetrokken." Oosthoek prijst zich gelukkig dat ze op deze schitterende plek mag werken. "Maar ik doe het werk niet alleen, ik heb een heel fijn team en ook de inzet van de vrijwilligers is onbetaalbaar."

Meer berichten