Aan de slag in de natuur tijdens de Natuurwerkdag op zaterdag 2 november. Ook in Stichtse Vecht zijn er activiteiten. Foto: Landschappen.nl
Aan de slag in de natuur tijdens de Natuurwerkdag op zaterdag 2 november. Ook in Stichtse Vecht zijn er activiteiten. Foto: Landschappen.nl (Foto: )

Handen uit de mouwen in de natuur

Stichtse Vecht - Vrijwilligers gaan zaterdag 2 november aan het werk voor het beschermen en behouden van natuur en landschap tijdens de 19e editie van de Natuurwerkdag met als thema biodiversiteit. Door heel Nederland gaan deelnemers aan de slag voor wilde bijen, vlinders, watersalamanders en nog veel meer soorten. In de gemeente Stichtse Vecht zijn er ook verschillende locaties die meedoen.

"Samen buiten aan de slag, dat kan op zaterdag 2 november bij jou in de buurt. Er zijn ruim 45 locaties in provincie Utrecht. Het is ontspannend, gezond en gezellig om buiten aan het werk te gaan tijdens de grootste vrijwilligersdag in het groen. En bovenal draag je dan ook nog eens bij aan het beschermen en behouden van natuur en landschap", aldus de organisatie van de Natuurwerkdag.

"Afhankelijk van de streek en de locatie zijn er verschillende werkzaamheden. Denk aan: snoeien, zagen, hooien, schoonmaken van poelen en paden, wilgen knotten, fruitbomen snoeien, takkenrillen maken. Kinderen zijn natuurlijk ook van harte welkom."

Bij Buitenplaats Vreedenhorst in Vreeland kunnen deelnemers meedoen met klimop snoeien en uitsteken en andere woekerende plantsoorten om de biodiversiteit te vergroten.

In het Polderreservaat Kockengen kunnen deelnemers wilgen knotten in het natuurgebied. Bij de Loenderveense molen gaat men gras harken en broeihopen maken voor ringslangen. Aanmelden voor een activiteit kan via de website www.natuurwerkdag.nl.

"Het verlies aan biodiversiteit, de afgelopen decennia ruim 70 procent, is een grote zorg. Biodiversiteit is de verscheidenheid aan soorten van levende organismen binnen een bepaalde omgeving. Oftewel, het aantal soorten planten en dieren in een bepaald gebied. Dit geheel is voor ons als mens van levensbelang. Het zorgt tenslotte voor de zuurstof die wij inademen, levert een gezonde bodem voor voedselproductie en zoet water en niet te vergeten: het is de groene leefomgeving van planten en dieren."

"Met steeds minder bloeiende planten op veel plekken in Nederland hebben insecten het moeilijker met vinden van voedsel. Zo is bijvoorbeeld de helft van de 365 bijensoorten in Nederland bedreigd. De meeste wilde bijen kunnen niet ver vliegen en zoeken voedsel tot een paar honderd meter van hun nest. Het is daarom belangrijk dat van het vroege voorjaar tot het late najaar, dichtbij bloeiende bloemen te vinden zijn."

"Op verschillende plekken leggen de vrijwilligers daarom bloemenweides aan of maken een insectenhotel. Ook het knotten van wilgen is een belangrijke activiteit op de Natuurwerkdag. Knotwilgen bieden voedsel aan een groot aantal insecten en een schuilgelegenheid aan veel soorten, zoals vogels, marters en uilen. Door het knotten van wilgen op de Natuurwerkdag leveren vrijwilligers een bijdrage aan hun leefgebied."

Meer berichten