Logo vechtstroom.nl


Erik Kuijper toont enkele bijzondere bijbels uit zijn Bijbelmuseum. Eigen foto
Erik Kuijper toont enkele bijzondere bijbels uit zijn Bijbelmuseum. Eigen foto

Heeft Breukelen het kleinste museum van Nederland?

Een Lego-bijbel, de Bijbel in straattaal en de kleinste Bijbel ter wereld: Erik Kuijper uit Breukelen weet er alles van. En hij weet er niet alleen veel over; hij heeft ze ook in huis. Erik heeft namelijk een echt bijbelmuseum in zijn huis. Meer dan 600 exemplaren van het heilige boek zijn er in zijn huis te vinden.

Door Iësta Vis

BREUKELEN - "Zo'n 12 jaar geleden ben ik begonnen met verzamelen. Mijn vrouw Helma kwam per toeval een 3-delige bijbel tegen. Deze hebben we een mooi plekje gegeven in de vitrinekast in huis. Van huis uit heb ik al interesse in de Bijbel, en mijn vader verzamelde munten. Het verzamelbloed is er dus. Tel deze dingen bij elkaar op en een verzameling is gestart."

Gaandeweg is Erik steeds meer bijbels gaan verzamelen. Van doelgroepenbijbels tot Hebreeuwse bijbels en een luisterbijbel: zijn collectie werd steeds groter. "Ik begon met het bewaren van bijbels in een kast in de huiskamer, maar al snel bleek dat er meer ruimte nodig was. Daarom heb ik een kamer helemaal moeten inrichten om de boeken kwijt te kunnen. Een museum was geboren."

Uit de hele wereld

Erik koopt regelmatig nog nieuwe exemplaren. Die komen niet alleen uit Nederland, maar vanuit de hele wereld. "Onlangs zijn we naar Amerika geweest. We kwamen terug met dertig kilo aan bijbels. Verder koop ik veel dingen via eBay. Vaak zijn de verzendkosten wel erg hoog, dus soms moet ik ook wel iets laten schieten."

Ook via bekenden, familie en bedrijven komt Erik aan bijbels. "Inmiddels weten de meesten in mijn omgeving wel dat ik bijbels verzamel, dus als zij iets bijzonders tegenkomen nemen ze dat voor me mee. Ik benader soms ook zelf bedrijven, wanneer ik zie dat zij een bijbel uitbrengen. Zo ben ik aan een bijzonder exemplaar voor militairen gekomen."

Gratis toegankelijk

Erik wil zijn museum en zijn kennis graag delen met iedereen die dat wil. Daarom is het museum voor iedereen gratis toegankelijk. Wanneer men een bijbel bij hem wil afgeven, kan dat ook altijd.

Voor het bezoeken van het museum dient een afspraak gemaakt te worden. U kunt Erik Kuijper hiervoor bereiken via erikkuijper66@gmail.com of via 06-12871888.

Meer berichten

Shopbox