Zaterdag 26 oktober: de Open Monumentendag Special bij onder meer Fort Nieuwersluis. Foto: Rene Koster
Zaterdag 26 oktober: de Open Monumentendag Special bij onder meer Fort Nieuwersluis. Foto: Rene Koster (Foto: Rene Koster)

Open Monumentendag Special

Nieuwersluis - Jarenlang is Europa in de greep geweest van een oorlog die nooit uitbrak: de Koude Oorlog. Een tijd van Oost tegen West, spionage en de dreiging van de atoombom. In de provincie Utrecht herinneren nog allerlei plekken aan deze fascinerende periode, waaronder in Nieuwersluis. Op zaterdag 26 oktober vindt de Open Monumentendag Special plaats met als thema 'Monumenten uit de Koude Oorlog'.

Een aantal monumenten die meestal niet toegankelijk zijn voor het publiek, opent dan de deuren. Eén van deze monumenten is de commandopost van Bescherming Bevolking op Fort Nieuwersluis. Op zaterdag 26 oktober is de commandopost op Fort Nieuwersluis open voor publiek. Van 11.00 tot 16.00 uur kunnen bezoekers gratis een rondleiding krijgen door dit bijzondere deel van het fort.

Tijdens de Koude Oorlog is de bomvrije kazerne ingrijpend veranderd, zodat het kon worden gebruikt als commandopost. Zo kwam er een sluizenstelsel van gasdichte deuren en een luchtverversingsinstallatie om medewerkers te beschermen tegen een atoomaanval. Tijdens de rondleiding ontdekken bezoekers hoe de medewerkers van de Bescherming Bevolking hier destijds werkten, aten en slapen.

Tijdens Open Monumentendag Special is de Theetuin open. Hier kunnen bezoekers terecht voor goede koffie, thee en taartjes. Naast de BB-commandopost op Fort Nieuwersluis zijn er in de provincie Utrecht nog drie andere monumenten uit de Koude Oorlog toegankelijk voor het publiek: Mobilisatiecomplex Zwijnsbergen, Vliegbasis Soesterberg en Lunet I. Fort Nieuwersluis is te vinden aan de Rijksstraatweg 7B in Nieuwersluis.

Meer informatie over deze dag op de website: www.openmonumentendag.nl/special-monumenten-uit-de-koude-oorlog.

Meer berichten