Jan Geurtz (foto) en filosoof Ivana Ivkovic geven op Allerzielen een lezing over de kunst van het sterven. Foto: Buitenplaats Doornburgh
Jan Geurtz (foto) en filosoof Ivana Ivkovic geven op Allerzielen een lezing over de kunst van het sterven. Foto: Buitenplaats Doornburgh (Foto: )

Lezing 'de kunst van het sterven'

Maarssen - Buitenplaats Doornburgh presenteert op Allerzielen, zaterdag 2 november, een lezing van Jan Geurtz over de kunst van het sterven. Moeten we dood en veroudering beschouwen als iets dat we zo lang mogelijk moeten vermijden? Of kunnen wij ons niet beter toeleggen op 'leren sterven'? Filosoof Ivana Ivkovic reageert op het verhaal van Geurtz en violiste Heleen Hulst geeft een bijzonder optreden. Deze lezing is een onderdeel van Endless Life, een interdisciplinair programma van beeldende kunst en lezingen.

Tijdens Allerzielen, het traditionele feest waarop overledenen worden herdacht, ligt de focus van deze lezing op de eindigheid van het leven. Jan Geurtz is schrijver en wordt geïnspireerd door het Tibetaans boeddhisme. Hij deelt zijn visie op het leren sterven en omgaan met de dood. Wat is 'ars moriendi' - de kunst van het sterven - en wat kunnen we leren van andere tradities?

Filosoof Ivana Ivkovic deelt haar eigen perspectief. Sinds het overlijden van haar vader denkt zij na over 'hoe te sterven'. Want hoewel sterven de enige echte zekerheid is in het leven lijkt, hebben we vaak geen idee hoe we hiermee om moeten gaan. Als intermezzo zal violist Heleen Hulst een stuk van Kaija Saariaho spelen. De moderatie is in handen van Maarten Keulemans, wetenschapsredacteur van de Volkskrant.

Voorafgaand aan de lezing is het mogelijk om de tentoonstelling Endless Life te bezoeken waarin verschillende kunstenaars reflecteren op het oneindige leven. Met werk van Isabelle Andriessen, Sander Breure & Witte Van Hulzen, Daan Couzijn, Robert Glas, Nathaniel Mellors, Katja Novitskova, Temra Pavlovic, Rustan Söderling, JCJ Vanderheyden en Hannes Wiedemann. Daan Roosegaarde ontwierp een speciale opstelling van het interactieve landschap Dune en Lotus Model. Na de lezing kunnen bezoekers aansluitend dineren.

De lezing 'Ars Moriendi; de kunst van het sterven' met Jan Geurtz en Ivana Ivkovic begint om 15.30 en duurt tot 17.30 uur, inloop vanaf 15.00 uur. Prijs: 37,50 euro regulier, 17,50 euro student (inclusief bezoek tentoonstelling). Aanmelden voor 31 oktober via mail: info@buitenplaatsdoornburgh.nl. De voertaal is Nederlands. Buitenplaats Doornburgh is te vinden aan de Diependaalsedijk 17 in Maarssen. Meer informatie over onder meer de tentoonstelling is te vinden op de website van Buitenplaats Doornburgh: www.buitenplaatsdoornburgh.nl.

Meer berichten