Theatermaakster Meike van den Akker wordt geïnterviewd voor 'De Vreelander creëert'. Tekst: Joke Stapper, eigen foto
Theatermaakster Meike van den Akker wordt geïnterviewd voor 'De Vreelander creëert'. Tekst: Joke Stapper, eigen foto (Foto: )

Vreelands culturele seizoen opent met STERREN-interview

Vreeland - De Vreelandse theatermaakster Meike van den Akker is de eerste die dit seizoen wordt geïnterviewd door Carien Westerveld voor de serie 'De Vreelander creëert'. Meike maakt theater met poppen voor kinderen en volwassenen en is één van de meest gevraagde poppenspelers in Nederland.

In 2000 studeerde Meike van den Akker als theaterdocent af aan de Hogeschool van de Kunsten in Arnhem. Nadat ze ervaring opdeed en goed rond keek in de theaterwereld ging ze aan de slag als poppenmaakster en richtte ze theatergroep Winterberg op waar ze tot 2013 als artistiek leider door Nederland trok.

Na de opleiding specialiseerde ze zich via ander theatermakers waaronder Speeltheater Holland tot poppenspeler. Deze werden ingezet om voorstellingen te maken voor volwassen, vaak met thema's rond geschiedenis. Door het beeldende karakter van de stukken bleken ze zeer geschikt voor kinderen.

De theatermaakster die vier jaar geleden met haar gezin in Vreeland kwam wonen speelde zelfs tijdens een jeugdtheaterfestival in Moskou. "Wel moest de tekst van het theaterstuk, waarbij muziek en beeld de belangrijke dragers zijn, vertaald worden in het Russisch voordat het kon worden uitgevoerd. Dan merk je dat kinderen over de hele wereld eigenlijk gewoon hetzelfde zijn, alleen de taal is anders."

Zaterdag 2 november speelt Van den Akker 'Wolk in de kerk' in het kerkje aan de dijk in Kortenhoef. Vergezeld van honderd kilo witte wol zal ze samen met Raymund Groß en Moene Rovers het stuk, dat al vaak op scholen is gespeeld op locatie voorbereiden.

Meike van den Akker: "In deze voorstelling komen de kinderen door een tunnel naar binnen waarna ze plaatsnemen op een bed van wolken. Ze zitten daardoor te midden van de voorstelling die om hen heen wordt gespeeld. Door het toepassen van meditatieve elementen worden ze deel van een rustgevende omgeving."

Meike van den Akker werkt de laatste jaren met Houten Huis Producties. Het thema van het stuk dat ze onder hun vlag maakte met de titel 'De Jas' is de Tweede Wereldoorlog. Meike houdt ervan te werken met grote thema's in een klein verhaal. Het kleine verhaal voor kinderen, maar ook voor grote mensen zal zeker ter sprake komen tijdens het interview waarvoor Carien Westerveld de vragen stelt. Maandag 28 oktober om 20.00 uur is men welkom om te komen luisteren naar het gesprek tussen Carien Westerveld en Meike van den Akker in het Dorpshuis in Vreeland. Entree 5 euro.

Meer berichten