Eline Vermeulen met haar dochter Yente; Vermeulen schreef het kinderboek SuperPien. Tekst en foto: Ria van Vredendaal
Eline Vermeulen met haar dochter Yente; Vermeulen schreef het kinderboek SuperPien. Tekst en foto: Ria van Vredendaal (Foto: ria van vredendaal)

Boek: SuperPien redt alle beesten

Maarssen - Terwijl Eline Vermeulen vol enthousiasme over haar eerste kinderboek vertelt, pruttelt haar dochter Yente van 6 maanden gezellig op de achtergrond mee. Als mama voor de foto citeert uit het boek, herkent de kleine nu al de melodieuze klanken, terwijl de oude kat Plof concurreert om een schootplekje. 'SuperPien! Redt alle beesten' kwam al uit in 2014, maar onlangs is de tweede druk uitgebracht.

Het is een boek vol verhaaltjes op rijm, met een onderliggende boodschap. Over je alleen voelen, anders zijn, pesten, verdriet, vlinders in je buik en vriendschap, met de bedoeling kinderen te helpen bij al die verwarrende gevoelens. De prachtige illustraties zijn van Jan Schinkel.

''Eigenlijk is het boek autobiografisch'', vertelt Eline. ''Ik werd zelf altijd Pien genoemd door mijn vader, iedereen nam dat over. En als ik als klein meisje met andere kinderen wilde spelen stelde ik ook al voor 'zullen we zielige diertjes zoeken en gaan redden'. Versjes schrijven deed ik al van kleins af aan, tot ik een hele stapel papiertjes had. Mijn vader deed er vervolgens twee nietjes in, en zo ontstond eigenlijk mijn eerste boekje, waar ik razend trots op was!"

"Later ging ik schrijven op een hele oude computer. Zo één die zó traag opstartte dat je er een trui bij kon breien, en op de basisschool maakte ik zo lang mogelijke opstellen. Kortom, het schrijven zat er al vroeg in. Op de middelbare school had ik blijkbaar andere prioriteiten, maar eenmaal op de universiteit schreef ik weer, onderweg in de trein vanaf mijn kamer in Utrecht naar Nijmegen. En zo ontstond SuperPien. Nou wil het toeval dat mijn buurjongen Jan grafisch vormgever was en dat hij thuis werkte. Ik vroeg hem 'teken jij eens een oranje rups met groen haar'. En wow! Dat was precies wat ik voor ogen had!''

Eline Vermeulen heeft nog drie boeken 'op de plank' liggen, en één in de maak. De vele fans mogen zich allereerst verheugen op een nieuwe SuperPien. Daarnaast wacht er nog een boekje over haar eigen kat 'Plof, de Kat', en is een derde boek met rijmpjes klaar.

Van SuperPien bestaat ook een lappenpop. De handgemaakte SuperPien pop wordt op bestelling gemaakt, gepersonaliseerd met de geborduurde naam op de cape. Hiermee heb je voor je kind, je school of klas een unieke SuperPien om mee op avontuur te gaan. Eline heeft ook een val-in-slaap kussensloop gemaakt van Frommel de Hommel, die iedereen in slaap zoemt. Toen zij zelf in het ziekenhuis lag vond ze het maar een kale, kille, witte wereld, en bedacht hoe vervelend het dan al niet voor kinderen moet zijn. Bij elke vijf verkochte kussenslopen gaat er één naar een kindje in het ziekenhuis als cadeautje. Zodat het uiteindelijk in alle ziekenhuizen ook een beetje gezellig wordt voor kinderen. Maar ook van elk boek gaat 1 euro naar KiKa.

Eline komt graag, gratis, met SuperPien voorlezen op scholen of kinderdagverblijven. Mail hiervoor naar: info@superpien.nl. Kijk voor alle informatie en bestellingen op www.superpien.nl.

Meer berichten