Slot Zuylen viert op zondag 20 oktober de geboortedag van Belle van Zuylen. Foto: Slot Zuylen
Slot Zuylen viert op zondag 20 oktober de geboortedag van Belle van Zuylen. Foto: Slot Zuylen

Slot Zuylen viert geboortedag Belle van Zuylen met Belledag

Oud-Zuilen - Slot Zuylen viert zondag 20 oktober met een feestelijke Belledag de geboortedag van haar beroemdste bewoner Belle van Zuylen. Er is een afwisselend programma met muzikale Belle-rondleidingen, de presentatie van een nieuw boek van Belle-kenner Kees van Strien, en een creatieve schrijfcursus.

Tijdens de Belledag nemen gidsen bezoekers mee in Belle's voetsporen, door het huis en naar de kamers waar ze zo graag verbleef. Vanaf 11.30 uur starten de Bellerondleidingen ieder uur. Na afloop worden bezoekers getrakteerd op een intieme voorstelling van Tamar Muziek Theater. Muzikanten Anita van Soest en componist Paul Gelsing kruipen in de huid van Belle van Zuylen. Deze korte impressie groeit komend jaar uit tot een volledige voorstelling.

Onderzoeker Kees van Strien schreef een nieuw boek over de eerste decennia van Belle's leven: Belle van Zuylen. Een leven in Holland. Hij gaat hierover in gesprek met Ann Demeester, directeur van het Frans Hals Museum, letterkundige en een liefhebber van Belle's denken en persoon. Samen duiken ze in haar Zuylense jaren en proberen te achterhalen waarom haar gedachtegoed tegenwoordig nog steeds zo actueel is. De boekpresentatie start om 16.00 uur in het Koetshuis.

Bezoekers kunnen hun schrijftalent ontdekken tijdens de workshop 'De kunst van het briefschrijven', die om 13.30 uur start in het slot. De workshop wordt begeleid door schrijver en journalist Lyda Westerink, die zich zeer aangesproken voelt door Belles eigenzinnigheid. Geïnspireerd door de talloze brieven van Belle, kunnen deelnemers zich oefenen in het vertellen van verhalen in briefvorm. Verder is er voor gezinnen met jonge kinderen (6-11 jaar) om 14.00 uur een speciale Belle-ontdekkingstocht door het huis. Kosten: de Bellerondleidingen met muziektheater, kasteel: reguliere entreeprijs of Museumkaart; schrijfcursus 'De kunst van het briefschrijven': 10 euro; Belle-ontdekkingstocht voor gezinnen: reguliere entreeprijs of Museumkaart; boekpresentatie: 10 euro. Rondleiding, schrijfcursus en boekpresentatie gezamenlijk: 25 euro en 20 euro met Museumkaart. Informatie: www.slotzuylen.nl.

Meer berichten