Burgemeester Yvonne van Mastrigt. Tekst: Joke Stapper, foto: Norbert Waalboer Fotografie
Burgemeester Yvonne van Mastrigt. Tekst: Joke Stapper, foto: Norbert Waalboer Fotografie

'Ambtsketen van burgemeester benadrukt waardigheid van ambt'

Stichtse Vecht - In het eerste ketengesprek staat de ambtsketen van burgemeester Van Mastrigt centraal. Op de schakels van de ambtsketen staan afbeeldingen van elk van de twaalf kernen. Steeds zal een inwoner van één van de kernen aan het woord komen.

Op een warme zomerdag is burgemeester Yvonne van Mastrigt aanwezig op haar werkkamer, de burgemeesterskamer op de eerste verdieping van het gemeentehuis in Maarssen. Wegens de warmte zijn de luiken, dat dateert uit de zestiende eeuw, gesloten. De burgemeester is informeel gekleed in een gedessineerde japon met bijpassend dun vestje. Tijdens formele activiteiten kiest Yvonne van Mastrigt echter vaak voor kleding in een effen kleur, zodat de burgemeestersketen goed tot zijn recht komt.

Het draagbare etui met de burgemeestersketen wordt tevoorschijn gehaald uit de kluis. De keten is niet al te zwaar en, mede dankzij het leren etui, gemakkelijk mee te nemen naar de plek waar deze gedragen wordt. Burgemeester Van Mastrigt: "Ik draag de ketting tijdens de raadsvergaderingen, bij bedrijfsbezoeken en soms bij openingen of bij een bezoek aan scholen of instanties." Er zijn enkele vaste regels voor het dragen ervan. Van Mastrigt: "Ik probeer me eigenlijk altijd aan te passen naar het gebruik en de gewoonte van de gemeente. De keten wordt echter altijd zo gedragen dat het de waardigheid van het ambt benadrukt."

Voorafgaand aan de samenvoeging van de drie voormalige gemeenten Maarssen, Breukelen en Loenen aan de Vecht is de huidige 'ketting' ontworpen.

Twaalf schakels met daarop herkenbare symbolen uit de betreffende kernen maken deel uit van het geheel. De keten is in tegenstelling tot de vorige burgemeestersketen goed draagbaar zowel door mannen als vrouwen. Soms leidt het dragen van de ambtsketen tot bijzondere reacties. Enige tijd geleden reikte burgemeester Van Mastrigt de Young Leaders certificaten uit, na een programma van tien weken waarin een groep jongeren hun weg in de samenleving leren te vinden. Eén van de onderscheiden jongeren was danig onder de indruk toen hij de burgemeester met de keten voor zich zag en riep verwonderd uit: "Holy shit, nee hé!"

De komende weken staan de schakels van de keten centraal in de plekken waar de verhalen vandaan komen; uit de twaalf kernen van de Stichtse Vecht. Burgemeester Yvonne van Mastrigt geeft de denkbeeldige keten door aan Bertine Oosthoek, directeur van Slot Zuylen in Oud-Zuilen.

Meer berichten