Met de IVN-natuurgids op pad. Foto: Sonja de Jong
Met de IVN-natuurgids op pad. Foto: Sonja de Jong (Foto: sonja de jong)

Natuurgids worden bij het IVN

Tienhoven/Regio - In januari 2020 start de IVN natuurgidsenopleiding, een opleiding tot natuurgids die wordt georganiseerd door de IVN-afdelingen Nieuwegein-IJsselstein e.o. en Vecht en Plassengebied. Belangstellenden kunnen zich vanaf nu opgeven op mee te doen. "Natuurgidsen houden zich bezig met het boeiendste, leukste en gezondste onderwerp in hun omgeving, namelijk 'de natuur'."

De belangstelling voor de natuur delen zij als vrijwilliger met een vijftigtal actieve IVN-leden in de regio. "In de vereniging vind je ook mensen die zich gespecialiseerd hebben en bijvoorbeeld veel weten van planten, vogels of duurzaamheid. Zo vind je medestanders die dezelfde interesse hebben als jij", aldus het IVN.

Een voorwaarde voor deelname aan de opleiding is het lidmaatschap van het IVN, bij voorkeur van één van de organiserende afdelingen: Nieuwegein - IJsselstein e.o. of Vecht en Plassengebied. Beide IVN-afdelingen hebben eigen ambities, flora- en faunawerkgroepen en een gevarieerd aanbod aan (jeugd)activiteiten.

"Wanneer je de natuurgidsenopleiding volgt, moet je rekening houden met een tijdsinvestering van meerdere uren per week. Het is dus een intensieve cursus. Want, naast de lessen en excursies, wordt er ook van je verwacht dat je actief deelneemt aan afdelingsactiviteiten. Met de natuurgidsenopleiding van het IVN ontwikkel je jouw enthousiasme voor de natuur om deze met anderen te delen. Je leert hoe je een excursie voorbereidt, wat de do's en dont's van het gidsen zijn en je leert veel over de natuur in jouw omgeving."

De opleiding bestaat uit vijf modulen: 'Kennismaking en oriëntatie', 'Bodem, water en planten', 'Dieren', 'Ecologie en jeugdnatuurwerk' en 'Landschapsgebruik en -functies'. De opleiding start op dinsdagavond 14 januari 2020 en bestaat uit twee keer per maand theorielessen op de dinsdagavond en twee keer per maand op de zaterdagochtend een praktijkles buiten. "Na het succesvol afronden van de opleiding ontvang je een landelijk erkend diploma IVN Natuurgids."

De theorieavonden worden per kwartaal wisselend gehouden van 20.00 uur tot 22.00 uur in het Natuurmilieu Centrum Nieuwegein, Geinoord 9, Nieuwegein en in het streekmuseum Vredegoed, Heuvellaan 7, Tienhoven.

De praktijklessen zijn buiten op verschillende locaties in Nieuwegein, Utrecht en Stichtse Vecht op zaterdag van 10.00 uur tot ongeveer 12.00 uur.

"Bezoek één van de informatieavonden met uitgebreide toelichting en proef de sfeer op 19 november in het Milieucentrum Nieuwegein, Geinoord 9, Nieuwegein of op 26 november in het streekmuseum Vredegoed, Heuvellaan 7, Tienhoven." Direct aanmelden kan via de secretaris van het IVN Vecht en Plassengebied via truus.ivnvp@gmail.com. Meer informatie: https://www.ivn.nl/afdeling/vecht-en-plassengebied.

Meer berichten