Op de volkstuin wordt niet alleen hard gewerkt, het is ook gezellig.
Op de volkstuin wordt niet alleen hard gewerkt, het is ook gezellig. (Foto: )

Vers, vers en nog eens vers...

Ria van Vredendaal

50 jaar volkstuinen in Maarssen

Het begrip is eigenlijk decennia lang geleden ontstaan om armen de gelegenheid te geven hun gezin van het broodnodige eten te voorzien: de Volkstuin. Weldoeners stelden land beschikbaar op het platteland aan landarbeiders. Maar de Stichting Volkstuinen Levenslust Maarssen is veel meer dan dat, en al 50 jaar.

maarssen - Voor de leden is het een vorm van openluchtrecreatie, met spitten, snoeien, planten en oogsten. Voor velen speelt het biologische effect, het weten waar de groente vandaan komt en de overdracht op kinderen en kleinkinderen van alle wetenswaardigheden een belangrijke rol.

Donatie

Alle amateur tuinierders werden afgelopen zaterdag door het bestuur, bestaande uit voorzitter Jaap van Putten, penningmeester Johan Jonkheid, secretaris Dick van der Kroef en tuin-coördinator Roy Ramkisoen ontvangen in het Tuincafé van Tuincentrum Vechtweelde, waar een hapje en een drankje klaar stonden. De jarige vereniging schonk ieder lid een tuinbon van tien euro om vrij te besteden, maar ontving op haar beurt ook een donatie van 500 euro van de PCI, de Parochiële Caritas Instellingen, vertegenwoordigd door Antoon Peek en Piet Quick, zeer welkom voor deze zichzelf bedruipende organisatie. In 50 jaar geschiedenis en toekomst keek tuin-coördinator Ramkisoen terug en vooruit. De laatste jaren heeft het bestuur veel zaken moeten realiseren, zoals het Plan van aanpak asbest en het Privacy-beleid. Maar er staan ook veel taken te wachten. Tuin-coördinator Roy Ramkisoen: ''Wij hebben nu 170 tuinhuurders, maar de wachtlijst is ellenlang. Daarom splitsen wij de tuinen die nu vrijkomen van 400 al in tweemaal 200 vierkante meter en geloof me, dat is nog een lap grond! Zelf heb ik er nog altijd zo'n plezier in! Mijn kinderen zijn groot geworden met verse groenten, en nu genieten de kleinkinderen van verse andijvie, doperwten, wortelen. Groenten van de supermarkt lusten ze niet eens meer! Zo groot is het verschil.''

Meer berichten