Vera Vandervesse. Tekst en foto: Ria van Vredendaal
Vera Vandervesse. Tekst en foto: Ria van Vredendaal

Lezing over eenzaamheid

Stichtse Vecht – Voor iedereen die belangstelling heeft, vanuit professioneel oogpunt dan wel voor wie zichzelf aangesproken voelt of wie meer over het onderwerp wil weten, houdt Vera Vandervesse op dinsdag 1 oktober van 19.30 tot 21.00 uur een lezing in het Gezondheidscentrum Boomstede over Eenzaamheid en Gezondheid. Aanmelden via info@gcmbroek.nl.

Het is ook de start van de landelijke Week tegen de Eenzaamheid, van 1 tot 8 oktober, en volgens Vera, zelf ervaringsdeskundige, kan er niet genoeg aandacht aan geschonken worden. ''Juist omdat het vaak verborgen wordt gehouden, er bestaat een groot gevoel van schaamte, waar dat nergens voor nodig is. Ik hoop zoveel mogelijk mensen te bereiken, er is zoveel onwetendheid. De Gezondheidscentra willen thema-avonden, en dit sluit daar mooi bij aan.'' Eenzaamheid, zo blijkt uit cijfers van de GGD, komt in Maarssenbroek meer dan gemiddeld voor. Eén op de tien inwoners ouder dan 18 jaar geeft aan zich in meer of mindere mate eenzaam te voelen en daar klachten van te ondervinden. Landelijk ligt dat cijfer wat lager.

Vera: ''Wat velen niet beseffen, ook de professionals vaak niet, dat naast psychische klachten een langdurig gevoel van eenzaamheid ook ernstige fysieke klachten met zich meebrengt. De aanmaak van oxytocine, het (knuffel)hormoon, geraakt ontregeld. Bij eenzaamheid die langer dan een jaar duurt veranderen je hersenen meetbaar. Chronisch eenzaam zijn brengt het stresshormoon omhoog, je kunt allerlei verslavingen ontwikkelen, hart- en vaatziekten en allerlei chronische klachten. Langdurige eenzaamheid verandert je persoonlijkheid. Eenzaamheid kan ontstaan door een trauma, maar ook door het verlies aan contact met anderen, na een scheiding of verhuizing. We moeten ons bewust worden dat je alleen of eenzaam voelen niet raar is."

Meer berichten