De ondertekenaars van de intentieverklaring. Foto: gemeente Stichtse Vecht
De ondertekenaars van de intentieverklaring. Foto: gemeente Stichtse Vecht (Foto: )

Organisaties maken gemeente dementievriendelijker

Maarssen - Tien nieuwe organisaties tekenden afgelopen week de Intentieverklaring Samen Dementievriendelijk Stichtse Vecht tijdens een druk bezochte bijeenkomst in Goudestein. De ondertekening kende verschillende primeurs: de eerste sportverenigingen, de eerste basisschool, het eerste productiebedrijf. En opnieuw enkele kerken, dorpsraden en ook het Platform Gehandicapten Stichtse Vecht. Inmiddels hebben in totaal 33 organisaties de verklaring ondertekend.

Afgelopen zaterdag was het Wereld Alzheimer Dag. Deze dag stond in het teken van 'Samen Bewegen'. Wethouder Hetty Veneklaas (sociaal domein):"Des te mooier dat de eerste sportclubs de Intentieverklaring hebben ondertekend: de Maarssense Hockeyvereniging, tennisvereniging Luck Raeck, en de Maarssense zwem- en poloclub De Fuut!".

Xenia Schönfeld, voorzitter van de hockeyvereniging: "Wij zijn een vereniging die zich richt op de hele familie. En dementie komt vroeg of laat in elke familie voor. Daarom hebben we geen moment geaarzeld om mee te doen, dat vinden we echt bij onze vereniging horen, met zijn 1.500 leden!" Naast de drie sportverenigingen waren er nog meer primeurs. Als eerste basisschool tekende De Kameleon, en de aanwezige directeur, leerkrachten en leerlingen kregen ook meteen de sticker 'Wij zijn dementievriendelijk' uitgereikt door wethouder Hetty Veneklaas.

In alle groepen 5 tot en met 8 van De Kameleon is er een les besteed aan dementie, dat wordt vanaf nu standaard in groep 5, en alle leerkrachten hebben de training gevolgd om te weten hoe je omgaat met mensen met dementie. Een andere primeur: als eerste productiebedrijf tekende staalbedrijf Conmedra uit Nieuwersluis. En verder opnieuw twee dorpsraden, die van Nieuwer Ter Aa en Vreeland, twee kerken: de Pauluskerk en de geloofsgemeenschap Vecht en Angstel, en ook het Platform Gehandicapten Stichtse Vecht. Wethouder Hetty Veneklaas: "Ik ben ontzettend trots op deze organisaties! Wat een enthousiasme stralen ze uit. En bijzonder dat De Kameleon ook meteen het predicaat 'Dementievriendelijk' heeft verworven! Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met het dementievriendelijker maken van onze samenleving."

De campagne heeft de afgelopen jaren een extra impuls gekregen door de medefinanciering door het STAGfonds Stichtse Vecht.

Meedoen? Aanmelden en meer informatie via samendementievriendelijk.sv@gmail.com.

Meer berichten