Het nieuwe atelier van Gerda Lancee is te vinden naast de Pauluskerk. Tekst en foto: Joke Stapper
Het nieuwe atelier van Gerda Lancee is te vinden naast de Pauluskerk. Tekst en foto: Joke Stapper (Foto: )

Gerda Lancee laat cursisten buiten de lijntjes kleuren

Breukelen - Wanneer je via de trap het atelier binnenkomt valt de lichtinval direct op. Het nieuwe atelier van Gerda Lancee bevindt zich naast de Pauluskerk in Breukelen. Je komt er binnen via de achterzijde van de kerk aan de Willink van Collenstraat 1A. "Hoewel ik de gezelligheid van mijn collega's van De Danne Ateliers mis, heb ik het hier erg naar mijn zin. Het is heerlijk om met kinderen en volwassenen op zoek te gaan naar waar ze goed in zijn."

Gerda Lancee: "Jaren geleden, misschien wel zeven jaar terug werd ik tijdens het startweekend van de kerk gevraagd om een workshop schilderen te verzorgen. Dat was een aanleiding om les te gaan geven. Voor die tijd schilderde ik vooral zelf. Ik ben blij dat dat verzoek van destijds mij aanzette tot schilderles voor zowel kinderen als aan volwassenen."

Gerda Lancee is begonnen met schilderles geven op de bovenverdieping van het Bonifatiushuis. Lancee: "Toen ik een keer liep te slepen met schildersezels zag iemand die een ruimte huurde bij De Danne Ateliers, gehuisvest in de vroegere school voor speciaal onderwijs, me bezig. Zij nodigde me uit om naar De Danne Ateliers te komen omdat er een lesruimte leeg stond. Ik maak al zo'n zes jaar deel uit van De Danne Ateliers, maar toen we onze laatste ruimte aan de Straatweg moesten verlaten kreeg ik een kans om de ruimte achter de Pauluskerk te huren. Zo is het verhaal rond; ik startte in de kerk met de workshop en ben er nu terug." In het atelier is een aantal van Gerda's eigen schilderijen te zien. Een paar onderwerpen boeien haar zichtbaar; bomen vormen vaak het onderwerp van haar schilderijen, soms in combinatie met een stadsgezicht. De laatste tijd bestudeert en schildert ze mensen uit Afrika. Hoewel ze er nog niet is geweest boeit dit onderwerp haar bijzonder. Een portret van een meisje met een geit in haar amen is het gevolg van haar interesse. Binnenkort is een aantal van haar schilderijen te zien in verpleeghuis Naarderheem in Naarden. Exposities die in de Pauluskerk te zien zijn, bezoekt zij graag met haar cursisten. "Zo maak ik gebruik van de mogelijkheid om werk van andere kunstenaars te laten zien en daarmee te cursisten te inspireren."

"Hoewel ik de gezelligheid van mijn collega's van De Danne Ateliers mis, heb ik het hier erg naar mijn zin. Het is heerlijk om met kinderen en volwassenen op zoek te gaan naar waar ze goed in zijn." Een ouder wiens kind les bij haar volgt verwoordt het als volgt: Gerda spreekt hun creativiteit aan en laat ze ontdekken dat buiten de lijntjes kleuren tot mooie dingen kan leiden. Info: www.atelierdevrijevlieger.nl.

Meer berichten