De uitreiking van de Bronzen Troffel. Tekst: Ria van Vredendaal, foto: Maarten Bootsma
De uitreiking van de Bronzen Troffel. Tekst: Ria van Vredendaal, foto: Maarten Bootsma

Nederlands Hervormde Kerk: Bronzen Troffel

Stichtse Vecht - De restauratie van de Nederlands Hervormde kerk in Nieuwer ter Aa is beloond met de Bronzen Troffel, de prijs voor het meest geslaagde restauratieproject in Stichtse Vecht van het afgelopen jaar. Wethouder Klomps reikte dit beeldje bij de feestelijke afsluiting van Open Monumentendag op het Kerkplein in Loenen uit aan Wilke Sloesarwij, de motor achter de fondsenwerving en het restauratieproject.

"Deze kerk is een voor velen nog onontdekte parel in de gemeente met 12e-eeuwse fundamenten en een uniek interieur met bijzondere gebrandschilderde ramen, sommige nog 17e-eeuws. Geen kerkgebouw in Nederland bevat zoveel familiewapens als deze kerk, wel 224!"

"De restauratie was een integrale aanpak van de twee eigenaren van het gebouw, de gemeente Stichtse Vecht die de verzakkende kerktoren heeft laten stabiliseren, en de kerkelijke gemeente, die de restauratie van de ramen en het dak op zich heeft genomen. De restauratie is niet alleen mogelijk gemaakt door diverse grote fondsen, maar ook door honderden particulieren, die een stukje raam konden adopteren. Een fraai staaltje van 'samen staan we sterk' en hoe een kleine gemeenschap een grootse prestatie kan neerzetten!", aldus juryvoorzitter Juliette Jonker.

Ook memoreerde zij over het feit hoe bijzonder het is dat zoveel eigenaren zo goed voor hun monument zorgen en eer doen aan de reputatie van Stichtse Vecht als belangrijke monumentengemeente. "In de ogen van de jury was eigenlijk elke genomineerde een winnaar!"

De overige genomineerden waren, van noord naar zuid: Dorpsstraat 110 Nigtevecht, Boerderij Landgenoegen, Vreelandseweg 25 Nigtevecht, de Hoekermolen Vreeland, Bosch en Vecht, Oud Over 5 Loenen, Villa Johanna, Rijksstraatweg 85 Loenen, hofstede Sterreschans Nieuwersluis, het Bätzorgel van de Pieterskerk in Breukelen, de herinrichting van de Oostelijke Binnenpolder in Tienhoven en de binnentuin van de Priorij Doornburgh.

De jury bestond naast voorzitter Juliette Jonker-Duynstee uit directeur van het RHC (Regionaal Historisch Centrum) Vecht en Venen Roosmarijn Ubink, de monumenten- en Vechtstreekdeskundigen Gary en Loekie Schwartz en Edward Munnig-Schmidt.

Meer berichten