Onthulling 'Vroeger en Nu-wandeling' met o.a. Wouter Pijzel, Simone Bombarda, Franko Zivkovic-Laurenta en Willem Mooij. Foto: P. Thiemann
Onthulling 'Vroeger en Nu-wandeling' met o.a. Wouter Pijzel, Simone Bombarda, Franko Zivkovic-Laurenta en Willem Mooij. Foto: P. Thiemann (Foto: peter thiemann)

Lustrum Historische Kring Loenen

Door Joke Stapper

Loenen - De Historische Kring Loenen viert zaterdag 21 september om 20.00 uur haar lustrumavond met een muzikale uitvoering van kamermuziek van W.A. Mozart door bekende musici van onder andere het Concertgebouworkest, het Schönberg Ensemble, het Radio Filharmonisch Orkest en het Rietveld Ensemble. Het concert vindt plaats in de Grote Kerk in Vreeland. Naast het concert is er een terugblik op 25 jaar Vechtkroniek door Juliëtte Jonker. De avond wordt afgesloten met een gezellige receptie om het lustrum te vieren.

Al vanaf de oprichting in december 1994 is de Historische Kring een succes. Aan de wieg ervan stonden Fenna Brouwer, Kees de Kruijter en Maarten Bootsma. De dorpskernen Loenen, Vreeland, Nieuwersluis, Loenersloot en Nigtevecht hebben steeds het hart gevormd van de publicaties die de Historische Kring deed door haar blad de Vechtkroniek.

Op de vraag uit de omgeving of men een grotere regio kon bedienen met haar activiteiten is het bestuur steeds terughoudend geweest. "Voor een dergelijke organisatie zoals een historische vereniging is het belangrijk om je te beperken tot een relatief klein gebied. Veel uitgebreider zal het niet worden," verwoordt voorzitter Wouter Pijzel de doelstelling van de Historische Kring. "De belangstelling, ook juist van een nieuwe, jonge groep geïnteresseerden ligt vooral in de lokale geschiedenis, zoals de interesse voor het vroegere kasteel Cronenburgh."
De reproducties van schilderijen die in het woonhuis van de voorzitter te zien zijn geven een prachtige blik van het kasteel van oudsher dat stond aan de westelijke oever van de Vecht, de plek waar tegenover zich nu de woonwijk Cronenburgh bevindt.

Niet alleen de voorzitter is enthousiast liefhebber van de regionale geschiedenis, er zijn velen met hem zeer geïnteresseerd in de geschiedenis van Loenen en omgeving. "De namen van een aantal van onze leden mogen niet ontbreken. Maarten Bootsma heeft steeds veel onderzoek gedaan naar geschikt beeldmateriaal. Maar laten we ook even stilstaan bij het archief en de voltallige redactie van de Vechtkroniek. Zij zijn onze waardevolle wandelende encyclopedie, waar we veel en graag gebruik van maken."

Inmiddels is veel van het beeldmateriaal van de vereniging gedigitaliseerd, zodat niet alles hoefde mee te verhuizen naar het onderkomen dat de Historische Kring nu gebruikt, in de school de Ridderhof CSV in Vreeland. Voor het lustrum worden zowel leden als niet-leden van harte uitgenodigd.

Wel moet men zich van tevoren aanmelden via de website van de Historische Kring. De niet-leden betalen voor de lustrumavond 10 euro. Bezoekers die zich na deze avond aanmelden als lid, ontvangen twee keer per jaar de Vechtkroniek en vier maal per jaar een nieuwsbrief, voor allen die geïnteresseerd zijn in de historie van Loenen aan de Vecht en omstreken. Aanmelden lustrumbijeenkomst via: www.hkloenen.nl.

Meer berichten