Van 7 tot en met 15 september wordt het Fortenfestival gehouden. Foto: Liesbeth Kaldenberg
Van 7 tot en met 15 september wordt het Fortenfestival gehouden. Foto: Liesbeth Kaldenberg (Foto: Liesbeth Kaldenberg)

Fortenfestival: buitenfilms, theater en festivals op forten

Stichtse Vecht/Regio - Nederland telt meer dan 150 forten. Prachtige bouwwerken die doorgaans onderdeel waren van verdedigingslinies. Van zaterdag 7 tot en met zondag 15 september staan de poorten van deze forten, vestingsteden en bunkers open voor publiek. Met festivals, buitenfilms, theater, tentoonstellingen, rondleidingen en natuurlijk lekker eten op de prachtigste locaties. Bezoek één van de vele waterliniemusea zoals Forteiland Pampus, Fort bij Vechten of Geofort.

Vaar van vesting Weesp naar Fort Uitermeer voor een smakelijke fortlunch met uitzicht op rivier de Vecht. Geniet van de Botanische Tuinen en vlinderkas op Fort bij Hoofddijk. In Gorinchem droom je weg bij de mooiste liederen van Jacques Brel of swing je de pan uit met Voice of Holland winnaar Dennis van Aarssen tijdens het Lingehaven concert. Het vestingstadje Nieuwpoort is decor voor een heuse buitenbioscoop. En de allerkleinsten kunnen naar de peuterbioscoop op Fort Werk IV in Bussum.

Op Fort de Batterijen (Nieuwegein) is beide weekenden het terras geopend, evenals op Fort bezuiden Spaarndam, waar je tevens een bootje kunt huren om te varen in de Mooie Nel en Spaarne. Slot Loevestein staat in het teken van het vlechtersfestival en op Werk aan de Waalse Wetering kan je terecht voor een voor de unieke excursie 'wandelen met geiten'.

Funk, soul, jazz en latin vind je op Werk aan het Spoel in Culemborg tijdens Band in de Tent. Voor Franse chansons, wijn en Franse kazen ga je naar Werk aan de Korte Uitweg. Nog een gratis muziekfestival vindt plaats op Muziekfort aan de Sint Aagtendijk. En zwaardvechten, levend stratego en talloze foodstrucks kom je tegen op Fort Kijkduin in Den Helder.

Op zaterdag 14 en zondag 15 september staan excursies en rondleidingen centraal vanwege Open Monumentenweekend. Ga op pad met een gids van Staatsbosbeheer op de forten Ruigenhoek en Rijnauwen. Stap op Fort Giessen op de trekpont over de gracht en bekijk de gerestaureerde loopgraaf. Ga naar De Kromhout Kazerne in Utrecht en bezoek Fort Vossegat. Er zijn doorlopend rondleidingen op het terrein, er rijden militaire voertuigen rond en de foto-expositie laat zien welke forten nog meer bij de Nieuwe Hollandse Waterlinie horen. Bekijk het kruitmagazijn op Fort bij Abcoude of de kookketels, celblokken en oude munitiekamers op Fort bij Spijkerboor. Meer informatie op de site: www.fortenfestival.nl.

Meer berichten