De jeugd staat klaar om het water van De Vecht in te springen. Tekst: Danny van der Linden, foto: Swim to Fight Cancer Stichtse Vecht
De jeugd staat klaar om het water van De Vecht in te springen. Tekst: Danny van der Linden, foto: Swim to Fight Cancer Stichtse Vecht (Foto: Swim to Fight Cancer Stichtse Vecht)

Ruim 450.000 euro opgehaald voor de strijd tegen kanker

Breukelen - Swim to Fight Cancer Stichtse Vecht heeft afgelopen zondag meer dan 450.000 euro opgehaald in de strijd tegen kanker. Het zwemevenement, dat door bewoners van de gemeente Stichtse Vecht in Breukelen werd georganiseerd, was net als vorig jaar bijzonder succesvol.

Trots klinkt door in de stem van Madeleine Meerten. De inwoonster van Loenen aan de Vecht is voor de tweede keer op rij als vrijwilliger verbonden aan 'De Swim', zoals het evenement in de volksmond wordt genoemd. "Het was weer een hele bijzondere dag. Je merkt dat iedereen bezig met de prestatie en de gezelligheid, maar ook dat heel veel mensen op zo'n moment denken aan een dierbare die is getroffen door kanker. Juist die combinatie maakt het zo bijzonder." Er was dan ook emotie te zien bij de betrokkenen toen er een moment van stilte werd gevraagd.

De dag werd begonnen door de kinderen die zich hadden opgegeven voor de Swim to Fight Cancer Stichtse Vecht. Zij hadden voorafgaand aan deze zondag meerdere keren geoefend en doken voor vertrouwen het donker water van De Vecht in om hun steentje bij te dragen aan het goede doel. Na afloop kregen zij uit handen van Kim Kötter en Rick Brandsteder een medaille als aandenken. Vol trots droegen de meeste kinderen deze medaille. In de middag was het de beurt aan de volwassen deelnemers. "Willem van Hanegem zou de medailles 's middags uitreiken, maar hij kon dit om bepaalde redenen toch niet doen", vertelt Meerten. "We waarderen het enorm dat Van Hanegem toch even zijn gezicht kwam laten zien. Dit is natuurlijk wel een bijzondere man." De oud-voetballer werd enige tijd geleden zelf getroffen door kanker. Gelukkig is hij na behandeling weer hersteld van de ziekte. Televisiepresentatrice Chimene van Oosterhout was ook de hele dag aanwezig en toonde zich een waardig ambassadeur. Stralend stond zij iedereen te woord en hielp zij burgemeester Van Mastrigt (minstens zo enthousiast) met het uitreiken van medailles. De laatste deelnemer die, ten slotte, over de finish kwam was de 74-jarige heer Rozeboom werd dan ook luid aangemoedigd door de aanwezige supporters. Toen na afloop bleek dat het geldbedrag van vorig jaar geëvenaard was, barstte het feestje los. Meerten: "Daar zijn we heel trots op. En er komt nog meer bij. Hoeveel? Dat weet ik niet precies. Vorig jaar kwam er na de dag zelf nog ruim 10.000 euro binnen."

Meer berichten