De harde kern van FC Utrecht in actie in het oude stadion Galgenwaard.
De harde kern van FC Utrecht in actie in het oude stadion Galgenwaard. (Foto: Archief Mike Vermeulen)

Hooligans FC Utrecht vertellen hun verhaal in 'kleurrijk' boek

Danny van der Linden

Hoewel voetbalclub FC Utrecht volgende zomer een halve eeuw bestaat en vele sportieve hoogte- en dieptepunten kende, was het niet altijd alleen maar feest rond wedstrijden van de club. Vanaf midden jaren zeventig teisterden groepen supporters onder de naam Bunnikside heel Nederland met geweld en slooppartijen. Deze keiharde hooligans kregen naam en faam. Hun verhalen zijn nu gebundeld in een boek: De Rebellen van de Bunnikside.

regio - "Het is voor het eerst dat alle generaties hun verhaal doen'', vertelt Remco Kraak, één van de auteurs van het boek. "Het is een gesloten wereld. We hebben een unieke kijk gekregen in de wereld van de Bunnikside." Want niet alleen de relschoppers uit de jaren zeventig en tachtig komen aan het woord. Volgens Kraak omvat het boek het gehele verhaal van de Bunnikside: "Want ook de latere generaties komen aan het woord. Dat is bijzonder, want veel van de verhalen die ze vertellen zijn zo actueel dat ze nog spelen. We hebben dit daarom met zorg en nauwkeurigheid opgetekend.''

Niet alleen geweld

Wie denkt dat het boek alleen geweld beslaat, heeft het mis. "Want er is ook heel veel gelachen", weet Mike Vermeulen. "Die jongens hebben allerlei avonturen met elkaar meegemaakt. In ons boek vertellen we ook die verhalen." Vermeulen is ook verantwoordelijk voor het boek. "Maar ik ben niet echt een schrijver." Zijn rijke archief bracht uitkomst. Zonder dit archief was het boek niet geschreven. Bovendien beschikt Vermeulen over grafische talenten die bijzonder van pas kwamen. Het boek 'De Rebellen van de Bunnikside' wordt op 22 september gepresenteerd in het supportershome van FC Utrecht. Remco Kraak denkt dat dit evenement drukbezocht zal worden. "Daar is het boek voor het eerst te koop, maar er komt ook een online pre-order", legt hij uit. Hij benadrukt nog maar eens dat de lezer meegenomen wordt in een unieke wereld. In de loop der jaren is het geweld van de hooligans verplaatst van de stadions naar afgelegen plekken. "Door de grote mate van beveiligingsmaatregelen zoeken de jongens hun heil op afgelegen plekken, zoals het bos of een industrieterrein'', legt Kraak uit. "Daar is weinig over bekend. Wij hebben gesproken met de jongens die zich bezighouden met deze gevechten en hoe ze dit ervaren."

Meer berichten