Als alle mensen zo sociaal betrokken waren als Gerrit en Martha, zag de wereld er een heel stuk beter uit.
Als alle mensen zo sociaal betrokken waren als Gerrit en Martha, zag de wereld er een heel stuk beter uit. (Foto: )

Bewonderenswaardige broer en zus

Door Ria van Vredendaal

Gerrit en Martha helpen waar 't kan

Gerrit van Doorn en zus Martha Kuiken-van Doorn hebben een eenvoudige maar bewonderenswaardige levensovertuiging: helpen waar je kan.

maarssen - Zo heeft Martha ruim 12 jaar vrijwilligerswerk in Snavelenburg verricht en Gerrit 6 jaar. Martha: ''Ik kwam er terecht door mijn inmiddels overleden man Henk, die in 2007 tot Vrijwilliger van het Jaar werd gekozen. Hij had nog net zijn bed niet staan in Snavelenburg, maar was daar alle dagen van de week te vinden. Hij besmette mij ook met dat virus, en ik begon op menig avondje te helpen. Er wordt daar wekelijks van alles georganiseerd. Dan moeten mensen naar de recreatieruimte gebracht en geholpen worden bij bepaalde dingen, en er moet koffie rondgebracht worden.''

Tientallen kuren

Helaas werd Martha 10 jaar geleden ziek. Eerst leek zij borstkanker te hebben overwonnen, later kreeg ze op veel meer plaatsen kanker. Haar man overleed kort nadat de ziekte ook bij hem was geconstateerd, maar tot ieders verbazing leeft Martha maar door. Ze heeft wel al tientallen kuren gehad en heeft zelfs twee jaar op een bed in de kamer gelegen. Gerrit nam de zorg voor haar over. Ze wonen enkele huizen van elkaar en elke dag is Gerrit om 7.15 uur paraat, om pas om 20.30 uur weer naar zijn eigen woning te gaan. Inmiddels kan Martha zich in huis weer redelijk redden, en buitenshuis met de scootmobiel. Gerrit zorgt voor het eten en met wat thuishulp komen ze een heel eind. In februari kregen zij na een gesprek bij Careyn tot hun verdriet te horen dat er van hun vrijwilligerswerk geen gebruik meer zou worden gemaakt. ''Maar nu gaan we zelf voor de activiteiten. Ik in de scootmobiel en Gerrit fietst naast me'', vertelt Martha. ''En dan raap je toch nog even een gevallen kussen op, reikt een glaasje drinken aan, of help je met de bingo.'' Gerrit verzamelt plastic doppen en steunt daarmee de opleiding voor blindengeleidehonden en buddy-honden. Ze worden inmiddels zelfs bij hem thuis bezorgd.

 

Meer berichten