Kasteel Loenersloot is het thuis van veel vleermuizen.
Kasteel Loenersloot is het thuis van veel vleermuizen. (Foto: )

Vleermuizenavond bij het Kasteel

Van de redactie

Griezelen rond Loenersloot

Op donderdagavond 5 september staat Kasteel Loenersloot in het teken van de vleermuizen. Deze zijn regelmatig te gast in het kasteel zelf en komen in groten getale voor in het nabijgelegen kasteelpark.

loenersloot - Op de zolder van het fraai gerestaureerde slot uit 1250 bevindt zich een vleermuizenkast, waar regelmatig gebruik van gemaakt wordt. Vleermuizen en een stokoud slot: een fraaie combinatie! Op 5 september wordt op de grote zolder door deskundige vrijwilligers een uiteenzetting gegeven over het vleermuizenleven in Nederland en in en rond het kasteel. Deze begint om 20.30 uur. Hierna, vanaf ongeveer 21.30 uur, gaan we het kasteelpark in om daadwerkelijk vleermuizen te zien. De zaal is open vanaf 20.00 uur. Reserveren is noodzakelijk op www.kasteelloenersloot.nl.

Dwergvleermuis

De toegang is € 7,50 voor beschermers van Utrechts Landschap en € 8,50 voor niet-beschermers. Voor (gratis) parkeren is een speciale parkeerplaats beschikbaar, op loopafstand, circa 7 minuten van het kasteel. Lichtgroene borden en vrijwilligers wijzen de weg. Dat kan dus moeilijk mis gaan. De meest algemene vleermuissoort in Nederland is met afstand de gewone dwergvleermuis. Deze komt eigenlijk overal voor en huist voornamelijk in rotsige spleten en kieren. Aangezien wij voornamelijk met steen en spouwmuur bouwen, is het niet zo verwonderlijk dat we deze soort zo veelvuldig tegenkomen. Ook voor toegang tot een spouwmuur is deze kleine vleermuis niet heel kieskeurig: dit kleine zoogdiertje van 3,5 tot 8 gram past met gemak door een open stootvoeg. Eenmaal binnen, kruipen ze lekker weg naar een plekje met de ideale temperatuur voor dat moment. Hoe geschikter het gebouw, hoe groter de kans dat er vleermuizen huizen. De groepsgroottes van kraamkolonies lopen uiteen van enkele tientallen tot meer dan tweehonderd dieren, waarvan een deel bestaat uit de jonge vleermuizen die eind juni zijn geboren.

Meer berichten