Jasper Lamboo (rechts) in gesprek met journalist Erik Dijkstra.
Jasper Lamboo (rechts) in gesprek met journalist Erik Dijkstra. (Foto: )

Sport haalde Jasper Lamboo uit dal

Danny van der Linden

Tegenslagen en verslaving

Het leven van Jasper Lamboo ging niet altijd over rozen. Opgegroeid in Maarssenbroek kreeg de ooit zo talentvolle voetbalkeeper te maken met de nodige persoonlijke tegenslagen en een drugsverslaving. De sport bracht redding. Hij is er dankbaar voor.

MAARSSENBROEK - Lamboo groeide op in een hecht gezin in Monnikendam. Vader werkte bij de bank, ma zat 's middags klaar met een kopje thee als hij uit school kwam en hij had nog twee broers. In zijn vrije tijd stortte Jasper zich op voetbal en schopte het zelfs tot de jeugdselectie van FC Utrecht. Met zijn vader als grootste fan. Als zijn ouders gaan scheiden, gaat het mis. Lamboo voelt zich in de steek gelaten, stopt met voetbal en (later) met school.

Jointjes

En hij komt in aanraking met drugs. Hij rookt een aantal jointjes per dag. Sport brengt redding. Lamboo herstelt het contact met zijn familie en is weer onderdeel van een gezin met drie broers. Dan gaat het weer mis. Midden in de nacht wordt Jasper Lamboo gewekt door zijn moeder. Zijn broer is door een ongeluk om het leven gekomen. Een verschrikkelijke tijd breekt aan en Lamboo zoekt zijn heil opnieuw in de drugs. Hij ontwikkelt een heroïneverslaving en komt op straat terecht.

Straatvoetbal

"Sport heeft mij uit het dal gehaald", vertelt Lamboo in de presentaties die hij momenteel geeft. "Eerst in de sportschool, toen als speler van het Utrechts straatvoetbalteam en nu als coach en ambassadeur. Ik ben zelfs zo ver gegaan dat ik nu een opleiding volg tot maatschappelijk sportcoach."

Het is zijn route in een notendop. Lamboo kreeg dankzij de voetbalsport weer uitzicht op een beter bestaan. Hij bleek nog altijd over keeperstalent te beschikken en kreeg de kans zijn problemen aan te pakken. Anno 2019 is Lamboo schuldenvrij, klaar met de drugs, en momenteel een drukbezet man. Hij werd keeper van het nationale daklozenelftal en is tegenwoordig lid van de trainersstaf. En alsof dat nog niet genoeg is, is Jasper Lamboo ook ambassadeur van de stichting Life Goals.

Kwetsbaar

Deze Stichting Life Goals Nederland brengt kwetsbare mensen in onze samenleving via sport weer in beweging. Lamboo heeft de boel weer op de rit en lijkt zijn rust te hebben gevonden. Dankzij de sport.

Stichting Life Goals richt zich op mensen die zijn vastgelopen in het leven. Dak- en thuislozen, statushouders, verslaafden, zwerfjongeren, tienermoeders, ex-gedetineerden of verwarde personen die in de opvang zitten. Ze hebben met elkaar gemeen dat ze kwetsbaar zijn, maar wel meer grip op hun leven willen krijgen. Garanties zijn er niet. Wel de vastberadenheid die nodig is om te slagen.

Meer berichten