De Compoklaver, misschien wel de beste buren van heel Nederland...
De Compoklaver, misschien wel de beste buren van heel Nederland... (Foto: Picasa)

De Compoklaver, een uniek stel

Ria van Vredendaal

Bijna 25 jaar buren lief-en-leed

Ze hebben er geen Burendag voor nodig om elkaar tijdens een kopje koffie beter te leren kennen. De zeven echtparen uit de Maarssense componistenbuurt delen al bijna 25 jaar lief en leed, maar vooral een partijtje klaverjassen met elkaar, én eens per jaar een uitstapje in binnen-of buitenland: maak kennis met de Compoklaver. Misschien wel de beste buren van het hele land...

maarssen - Bert & Carolien, Kor & Iet, Alfons & Hanneke, Fen & Jan, Peter & Coby, Koob & Mieke en Mimi & Hennie, zeven stellen die één keer in de maand bij elkaar komen, telkens bij iemand anders, om te klaverjassen. Peter de Winter doet hun verhaal.

Buurtbarbecue

"Het idee is in 1995 ontstaan op een buurtbarbecue. Jan Steenbrugge heeft de club opgericht en na drie jaar heb ik de organisatie ervan overgenomen. Ons seizoen loopt van oktober tot april. Dan begin ik met het checken welke zaterdagen iedereen kan. Rond de klok van 8 is er een kopje koffie, we bespreken de stand van zaken wat betreft de huiselijke beslommeringen en spelen dan drie boompjes. Niet met het mes op tafel, maar op een plezierige manier, waarbij nog nooit ook maar één keer een onvertogen woord is gevallen. Onze prijzen stellen ook niet veel voor: De Jan Steenbruggetrofee en de trofee voor de seizoenwinnaar zijn twee hele maffe bekers ooit voor een kwartje op een rommelmarkt gekocht. Bijzonder verder is, dat tegen alle statistieken in, alle echtparen nog bij elkaar zijn. Van opgroeiende gezinnen zijn we inmiddels allemaal stellen geworden. Dat geeft natuurlijk ook weer ruimte voor andere zaken. Zo gaven Alfons en Hanneke in 2007 op mijn voorgestelde data aan 'Dan kunnen we niet, dan zitten we in ons appartement in Spanje. Maar waarom komen jullie niet naar Spanje?!' Met de uitnodiging van Bert & Carolien het jaar daarop naar Budapest werd ook dat een traditie. Van Groningen tot aan Maastricht, gepaard met interessante bezoeken aan museum, orkest en opera, van Antwerpen tot aan Bologna."

 

Meer berichten