Erik van Bruggen geeft vrijdag 26 juli het marktconcert in de Pieterskerk in Breukelen. Eigen foto
Erik van Bruggen geeft vrijdag 26 juli het marktconcert in de Pieterskerk in Breukelen. Eigen foto (Foto: )

Improvisaties tijdens het Marktconcert

Breukelen - Erik van Bruggen, de cantor-organist van de Waalse Kerk in Leiden, geeft vrijdag 26 juli om 12.45 uur het marktconcert in de Pieterskerk van Breukelen. De toegang is gratis. Het concert duurt ongeveer 30 minuten. Er is een collecte bij de uitgang.

Erik van Bruggen is cantor-organist van de Waalse Kerk te Leiden waar, net als in de Pieterskerk van Breukelen, een instrument uit de 18e eeuw staat. Hij speelt graag gecomponeerde muziek uit die tijd, maar beoefent eveneens de bijbehorende improvisatiekunst. Tijdens het concert komen beide facetten van zijn kunnen aan bod. Hij begint met uitgeschreven muziek, een Praeludium van van Kirnberger en een Fantasia van Krieger. Dan volgt er muziek van twee onbekende componisten - 'unbekannt', 'anonym' staat er in de uitgaves.
Daarna laat Erik van Bruggen in twee etappes de uitgeschreven muziek los. Eerst speelt hij een zangerig stuk, een Cantabile in 18e eeuwse stijl, met als leidraad een schets van zijn leraar Klaas Bolt, de befaamde Nederlandse organist en kerkmusicus, en docent aan het Sweelinck-conservatorium in Amsterdam.

Vervolgens gaat hij een vijf-delige Suite improviseren, in het voetspoor van de achttiende-eeuwse meesters. En tot slot een preludium.

Meer berichten