Margot Aler. (Foto: Privé)
Margot Aler. (Foto: Privé) (Foto: Privé)

Maarssense start plantenasiel vanuit huis

Heb je een plant die verpietert is en overweeg je om hem weg te gooien? Of heb je een exemplaar die te groot is geworden? Stekje over? Zie je een afgedankte groene jongen langs de weg staan? Voortaan hoef je planten niet meer onnodig weg te gooien. Breng ze naar Plant voor Plant, het nieuwe plantenasiel voor Maarssen en omstreken.

MAARSSEN - Recentelijk besloot Margot Aler, inwoonster van Maarssenbroek, nadat ze een verzwakte maar nog levende plant uit een groene kliko zag steken, om vanuit huis een plantenasiel te starten, vertelt zij. Margot: "Ik zat al een tijd te broeden op een initiatief waarmee ik kon bijdragen aan een iets groenere wereld én aan de noodzaak van consuminderen. Want we verspillen vandaag de dag zo veel! Daarnaast ben gek op planten. Het zijn kleur- en sfeermakers voor in huis en ze zorgen ook nog eens voor gezondere lucht. Ze laten met hun groei in alle eenvoud zien hoe mooi en bijzonder de natuur is. Door het vinden van een prachtige Calathea plant in de kliko van de buren, kwam alles voor mij samen en besloot ik Plant voor Plant te starten."

In het asiel worden planten opgevangen en verzorgd om daarna een passend nieuw huis voor ze te vinden. Naar eigen inzicht en portemonneegrootte kunnen bewoners uit Maarssen en omstreken een plant overnemen oftewel adopteren. Margot: "Plant voor Plant bestaat nog maar pas maar ik heb nu al zo'n 65 stekjes en planten gedoneerd gekregen... en dus eigenlijk gered van de vuilnisbelt. Vijftien groene jongens hebben inmiddels een nieuw thuis gevonden. En op dit moment zijn ongeveer vijftien planten aangesterkt en klaar voor adoptie. De Maarssenaren omarmen dit initiatief! Voor elke adoptieplant zijn er gemiddeld 5 geïnteresseerden. Ik moet gewoon loten wie de nieuwe eigenaar mag worden." Het asiel heeft geen winstoogmerk. Donaties en adoptie-opbrengsten komen volledig ten goede aan de planten zelf en aan het goede doel Trees for All die wereldwijd bomen aanplant om zo CO2-uitstoot terug te dringen.

"Door alle gulle donaties kunnen er nu al zes jonge bomen worden aangeplant. Mijn streven voor 2019 is vijftig bomen. Wereldwijd bekeken stelt dit natuurlijk niet veel voor, maar we moeten met zijn allen gewoon ergens beginnen. En ik heb gemerkt… het werkt aanstekelijk. Op deze manier hoop ik een beetje bij te dragen aan onnodige verspilling én aan een groenere wereld. Stap voor stap… Plant voor Plant.", aldus Margot Aler, initiatiefneemster van plantenasiel Maarssen. Een plant doneren, adopteren of het plantenasiel op een andere manier steunen? Ga naar www.plantvoorplant.nl en volg Plant voor Plant via Facebook, Instagram of WhatsApp.

Meer berichten