Zahira Schuurs. (Foto: Tirsa Velthuis)
Zahira Schuurs. (Foto: Tirsa Velthuis) (Foto: Tirsa Velthuis)

In weekend van 22 en 23 juni: Kunstronde in Kockengen

Voor de vijfde keer wordt er in Kockengen een kunstroute georganiseerd. Op bijna twintig plekken in en rond het dorp is van alles te beleven.

Door Joke Stapper

KOCKENGEN - Zahira Schuurs is deelnemer van de kunstronde sinds 2017. Zij nam samen met Carin de Hondt te taak op zich om kunstenaars te benaderen en over te halen om mee te doen. Schuurs: "Hoewel er in Kockengen veel aan Kunst gedaan wordt bleek het lastig om inwoners te vinden die de organisatie op zich wilden nemen." Met z'n tweeën hebben ze er een mooi programma van kunnen maken, met veel diversiteit; objecten, schilderijen gemaakt in veel verschillende technieken; borduurwerk; hoeden; beelden; glasmozaïek; flowerart; hout- en metaalwerk.

Zelf vindt Zahira Schuurs inspiratie in heel veel zaken. Haar zintuigen zorgen ervoor dat ze geïnspireerd aan de slag gaat met een leeg doek. "De kunst heeft me heel veel gebracht, vooral in een tijd dat het niet goed met me ging. Schuurs had een succesvolle carrière in de ICT toen ze als gevolg van een ernstige gezondheidsproblemen haar werk moest opgeven. Zelfs het functioneren in haar gezin met jonge kinderen was heel lastig. "Ik ben toen begonnen met een opleiding voor creatief therapeut, waarbij ik mezelf als uitgangspunt heb gekozen. Het schilderen heeft me veel gebracht en nu is het moment gekomen om mijn werk aan een groter publiek te laten zien. Daarnaast vind ik het heel leuk om andere kunstenaars en hun werk in de gelegenheid te stellen om hun werkt te tonen."

Mieke Schenk bijvoorbeeld, schildert vanuit haar huis en maakt gebruik van het prachtige uitzicht, dat ze overbrengt op een doek. Zij exposeert in het gebouw van de tennisclub. Hans van Straalen is een kunstenaar die houten objecten maakt. Zijn werk varieert in grootte. Hij maakt zowel sieraden van hout als houten gebruiksartikelen. Van Straalen kreeg een plek in 't Honk toegewezen om zijn werk te laten zien. De jongeren van 't Honk, het jongerencentrum hebben hun activiteiten dit weekend stopgezet om de ruimte beschikbaar te stellen aan de kunstenaars.

Tegen de veertig kunstenaars laten hun werk zien, vaak op een unieke plek. Vanaf Portengen tot in het dorp Kockengen, maar ook in Spengen kan men terecht voor bijzondere Kunst. Zowel professionele als amateurkunst zal worden getoond.

Zahira Schuurs is enthousiast over de vijfde kunstroute. Een prachtig uitgevoerde folder laat zien wanneer de ateliers open zijn. Niet alle ateliers zijn beide dagen open; Zahira Schuurs raadt de bezoekers dan ook aan om internet te raadplegen om te zien waar men terecht kan. Zie www.kunstinkockengen.nl of www.landelijkatelierweekend.nl

Meer berichten