Tjeerd Schuhmacher legt het glasproces uit. Tekst en foto: Ria van Vredendaal
Tjeerd Schuhmacher legt het glasproces uit. Tekst en foto: Ria van Vredendaal (Foto: ria van vredendaal)

Dubbele glasexpositie bij Kunst met een Koekje

Maarssen - Bij Kunst met een Koekje op de Kaatsbaan in Maarssen is op zaterdag op feestelijke wijze de dubbele glastentoonstelling van Petra Sophia Roffel en Tjeerd Schuhmacher geopend. Deze is nog te bezoeken tot en met 22 juni.

Tjeerd Schuhmacher kennen we als gemeenteraadslid van GroenLinks, voorheen in Maarssen, tegenwoordig in Stichtse Vecht. Daarnaast is hij is onder meer vrijwilliger bij Staatsbosbeheer en lid van het koor MASK. Dat hij tevens glaskunstenaar is, met een eigen atelier in Breukelen, was tot nu toe alleen bij intimi en in kunstkringen bekend. Met deze tentoonstelling gaat daar ongetwijfeld verandering in komen.

De kunstenaar legt graag uit over zijn werk: "Glas is een bijzonder materiaal, dat zich in vele vormen laat presenteren. Ik word gelukkig van werk met strakke lijnen en sobere vormen. Het getoonde glaswerk is gemaakt met de glasfusing techniek, ook wel glasversmelting genoemd. Er wordt eerst een compositie gemaakt van stukjes of stukken glas in een plat vlak."

"Deze gaat daarna de oven in en wordt verhit tot ongeveer 800 graden. Dan wordt het één geheel. Na afkoeling kan deze plaat op een mal gelegd worden om daarna nogmaals verhit te worden. Nu wordt het glas wederom zacht en zakt het in de mal, waarvan hij de vorm aanneemt."

"Dit proces van twee maal verhitten en afkoelen duurt ongeveer twee dagen. Daarna ga ik aan de slag om er met twee kleuren patronen in aan te brengen, en daar komen weer heel wat dagen bij. Het verwarmen en afkoelen luistert daarbij heel nauw, en menig kunstwerk in spé komt bij het afval."

Tjeerd Schuhmacher: "Daarover gesproken: als er weer eens een abri wordt vernield is dat natuurlijk zonde. Maar ik ben wel snel bij de brokstukken, want ook daar kan ik mooie dingen van maken!''

Meer berichten