De Pieterskerk en Pauluskerk houden een rommelmarkt voor een goed doel op 15 juni. Foto: Petra Berger
De Pieterskerk en Pauluskerk houden een rommelmarkt voor een goed doel op 15 juni. Foto: Petra Berger (Foto: petra berger)

Kerken houden rommelmarkt voor goed doel

Breukelen - De jaarmarkt in Breukelen wordt gehouden op zaterdag 15 juni. In het dorp zijn er talloze kramen en veel gezelligheid. Ook dit jaar nemen de protestantse wijkgemeente Pieterskerk en Pauluskerk deel aan het jaarlijks evenement en organiseren een snuffel- en rommelmarkt voor een goed doel.

De kerkpleinmarkt start tegelijk met de jaarmarkt om 10.00 uur en wordt gehouden rondom het Kerkplein bij de Pieterskerk. Er zijn vele kramen met tweedehandse artikelen, zoals antiek, glaswerk, huishoudelijke apparaten en spullen, meubels en veel boeken.

Ook kunnen bezoekers van de markt genieten van een heerlijk kopje koffie met zelfgemaakte hapjes en wafels op het Kerkplein. Het prijzenrad is er ook en deelnemers maken kans op mooie prijzen dankzij de sponsoractie van lokale ondernemers en winkels. De rommelmarkt is rond 16.00 uur afgelopen.

Tijdens de markt is de Pieterskerk geopend en kunnen bezoekers deze historische kerk uit circa 1480 bezichtigen. Door verschillende organisten wordt gedurende de dag op het beroemde en onlangs gerestaureerde Bätzorgel uit 1787 gespeeld. Tussen 10.00 en 11.30 uur speelt het bekende Koper Emsemble Breukelen. Zij brengen Engelse Hymnen en Bachkoralen, liederen van Schubert, opwekkingsliederen en dansen van Tielman Susato. Om klokslag 12.00, 14.00 en 16.00 uur is er een ode aan kerkklok Peter, door Jan Willem Achterkamp, de beiaardier van Nyenrode. De luidklok van de Pieterskerk, genaamd Peter, is 555 jaar oud.

Elk jaar selecteert de protestantse gemeente een goed doel waar een groot deel van de opbrengst aan geschonken wordt. Dit jaar is dat in lijn met de bijzondere muzikale orgelomlijsting van de markt: het lokale initiatief Leerorkest Stichtse Vecht. Iedere week krijgen ongeveer 900 schoolkinderen uit de gemeente Stichtse Vecht, vanaf de 5e groep, muziekles. Ze leren spelen op de meest gangbare muziekinstrumenten uit een symfonieorkest of harmonie. Daarnaast wordt een klein deel, een derde, van de opbrengst ingezet om de kerkgebouwen te onderhouden.

De kerkpleinmarktcommissie is altijd op zoek naar tweedehandse spullen die beschikbaar zijn voor de verkoop tijdens de markt. Wie spullen wil schenken, kan contact opnemen met Frank Atsma (tel. 0346-264635) of met Hans Schriever (tel. 0346-266241). Tot en met vrijdag 14 juni kunnen er spullen worden ingeleverd of opgehaald. Vrijdag 14 juni is er een laatste inzamelmoment in het Bonifatiushuis (naast de Pieterskerk) van 16.00 tot 20.00 uur.

Meer berichten