Veel muziek en allerlei activiteiten op 10 juni, de Dag van het Kasteel op Kasteel Loenersloot. Foto: Trudelies de Graaf
Veel muziek en allerlei activiteiten op 10 juni, de Dag van het Kasteel op Kasteel Loenersloot. Foto: Trudelies de Graaf (Foto: )

Dag van het Kasteel met veel muziek

Loenersloot - Kasteel Loenersloot in het gelijknamige dorp is op maandag 10 juni, Tweede Pinksterdag, op de jaarlijkse Dag van het Kasteel te bezichtigen. Bezoekers zijn van harte welkom om 11.00, 12.00, 13.00, 14.00, 15.00 of 16.00 uur. Elk uur hebben bezoekers 55 minuten de tijd om vele ruimten, waaronder de prachtige bel-etage, de grote zolder en de toren te bekijken. En er is verder in en om het kasteel veel te doen.

De toegangsprijs is 3 euro voor beschermers (leden) van Utrechts Landschap en 6 euro voor niet-beschermers. Kinderen t/m 12 jaar hebben gratis toegang. Bezoekers kunnen reserveren via de website: www.utrechtslandschap.nl (zie Agenda bij Excursies en Activiteiten). Bezoekers kiezen daarvoor één van de hierboven aangegeven uren. Men kan zich ook op de dag zelf bij de tent (kassa) op de oprijlaan aanmelden. Daar kan alleen gepind worden.

Om 12.00, 14.00 en 16.00 uur is er een parkrondleiding. De parkrondleiding is gratis, maar men dient vooraf te reserveren. Kinderen kunnen in het park onder andere blik gooien en steltlopen. In het slot, beheerd door Utrechts Landschap, zijn op die 10e juni fraaie prenten van onder andere het vroegere kasteel tentoongesteld. Elk uur worden video's vertoond. Eén betreft de laatste kleurrijke bewoonster, barones Van Nagell -Martini Buys. Kinderen kunnen zich onder meer bij het kasteel laten schminken. 

Een 18e-eeuws duo vertolkt elk uur op de onlangs geheel gerestaureerde Broadwood tafelpiano uit 1829 werken van bekende componisten. Elk uur is er daarnaast een mini-concert met harp en fluit. Ook geeft een zangeres elk uur een presentatie. En er wordt die dag adellijk bezoek verwacht.

Op de website van Kasteel Loenersloot, www.kasteelloenersloot.nl, staat veel informatie over het fraai gerestaureerde 13e-eeuwse kasteel, dat na de grote verbouwing 250 jaar terug in 18e-eeuwse stijl is ingericht maar zijn middeleeuwse kenmerken als slotgracht, stokoude toren, dikke muren en kloostermoppen behouden heeft. Er staat op die site ook informatie over het prachtige park.

Op de oprijlaan is voor deze dag een horecagelegenheid ingericht. Parkeren kan op de met lichtgroene borden aangegeven speciale kasteel-parkeerplaats. Medewerkers wijzen de weg. Reserveren voor rondleidingen op de Dag van het Kasteel op maandag 10 juni kan via de website van Utrechts Landschap: www.utrechtslandschap.nl. Meer informatie over het kasteel is te vinden op de website: www.kasteelloenersloot.nl.

Meer berichten