Burgemeester Yvonne van Mastrigt en molenaar Nico Perdijk onthullen het nieuwe muldersbord. Eigen foto
Burgemeester Yvonne van Mastrigt en molenaar Nico Perdijk onthullen het nieuwe muldersbord. Eigen foto (Foto: )

Nico Perdijk veertig jaar molenaar op korenmolen

Vreeland - Op 11 mei 1979 begon Nico Perdijk als 25-jarige molenaar op korenmolen de Ruiter in Vreeland als vrijwillig molenaar. Dit jaar op nationale molendag is hij al 40 jaar molenaar op deze molen. Een unicum in de wereld van vrijwillige molenaars.

Na een grondige restauratie van de molen in 1978/1979 is Perdijk bij het veevoederbedrijf Schuurman naar binnen gestapt met het verzoek om met de molen te mogen draaien. Inmiddels zijn er behoorlijk wat nieuwe molenaars door hem opgeleid en met succes door het examen gekomen. Een aantal is nog steeds actief als molenaar op een molen in Nederland.

Nico Perdijk heeft door zijn opgebouwde vakkennis diverse functies binnen de molen-wereld vervuld, zowel in de afdeling als landelijk. Mede door zijn inzet, is korenmolen de Ruiter nog steeds operationeel en in een goede conditie. Onlangs was burgemeester Van Mastrigt aanwezig om Nico Perdijk, in het bijzijn van familie, vrienden en collega-molenaars, te feliciteren en samen met hem het nieuwe muldersbord te onthullen. Ook Nico Papineau Salm, voorzitter van De Hollandsche Molen, kwam langs om Nico Perdijk in het zonnetje te zetten. Elke zaterdag, als er wind genoeg is, wordt er ambachtelijk gemalen met de stenen.

Meer berichten