Het echtpaar Smorenburg met burgemeester Van Mastrigt. Tekst en foto: Ria van Vredendaal
Het echtpaar Smorenburg met burgemeester Van Mastrigt. Tekst en foto: Ria van Vredendaal (Foto: ria van vredendaal)

Echtpaar Smorenburg viert briljanten huwelijk

Maarssen - Huib en Lien Smorenburg-Vrolijks waren zondag 65 jaar getrouwd. Vrijdag kwam waarnemend burgemeester Van Mastrigt het paar al feliciteren namens het gemeentebestuur. Op de bijbehorende fotokaart van oud-Maarssen ontdekte Lien tot haar verrassing hun allereerste woning, boven het toenmalige Concordia.

Ze leerden elkaar al op 14-jarige leeftijd kennen, toen Huib tijdens een uitwisseling tussen de ambachtsscholen van Maarssen en Nijmegen bij de familie Vrolijks in huis kwam.

Toen hij 17 was, zocht hij het gezin opnieuw op. Liens moeder stelde voor om Huib en zijn vriend de verlichting in de stad te laten zien. De verlichting deed het niet, maar de vonk sprong wel over, kijkt Lien terug.

De verkeringstijd was door de afstand nogal een gedoe. Van Huibs moeder mochten ze niet onder een dak slapen, naar Nijmegen ging Huib op de fiets naar zijn lief, 100 kilometer heen op zaterdag, 100 kilometer terug op zondag. Liens moeder was iets makkelijker. Huib mocht achter zijn zwager slapen, zo ver mogelijk van de deur.

Vanuit de katholieke kerk kwam er over en weer een verkenner op bezoek om het gezin te inspecteren. Ze trouwden jong, want Huib moest in dienst en als getrouwde man kreeg je dan salaris. Zoals gezegd kregen zij de woning boven Concordia, totdat de eigenaar het zelf weer terug wilde.

Woonruimte was schaars, en het stel ging inwonen in Nijmegen. Huib kon echter niet aarden in de grote stad en vervolgens kwamen ze terecht in de Friezenbuurt via de werkgever van Huib, Bammens. Lien had een hondentrimsalon. Ze woonden er ruim dertig jaar en stichtten daar hun gezin.

Nu woont het stel alweer 28 jaar in Zandweg-Oostwaard, dat zij hebben zien ontstaan. Met drie kinderen, zes kleinkinderen, zes achterkleinkinderen en de zevende op komst is het gezin inmiddels uitgebreid, en wordt het briljanten huwelijk gevierd met een etentje in Haarzuilens.

Meer berichten