Gemaal Bethune in Maarssen. Foto: Waternet/Eric Martin
Gemaal Bethune in Maarssen. Foto: Waternet/Eric Martin (Foto: ERIC MARTIN)

Kijkje nemen bij drinkwaterwinning

Maarssen - Waternet en het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht houden zaterdag 11 mei een wandeling door de Bethunepolder bij Maarssen. Een unieke polder die wordt ingezet voor drinkwaterwinning. Ook openen we de deuren van gemaal Bethunepolder in het kader van de Nationale Molen- en gemalendag.

Kom op zaterdag 11 mei meer te weten over de unieke geschiedenis van de Bethunepolder. Waarom is de polder vernoemd naar een Belgische markies? En op welke manier winnen we drinkwater uit deze polder? En wat is een kwelpolder? Bezoekers horen er meer over als ze meewandelen met polderwachter Marcel Bleekendaal. De wandeling start om 11.00 uur bij gemaal Bethune aan de Machinekade 19 in Maarssen en duurt ongeveer anderhalf uur. Deelname is kosteloos. Opgeven graag via events@waternet.nl.

Op deze zaterdag is ook Gemaal Bethunepolder open van 10.00 tot 16.00 uur. Bekijk de prachtige oude pompen in dit gemaal. Wil en Gijs vertellen er meer over. En als het waterpeil in de polder niet te laag staat, kunnen ze de pompen ook laten draaien. Zondag gaat het gemaal niet open.

Het gemaal Bethunepolder uit 1930 pompte in een jaar zo'n 25 miljoen m3 water uit de Bethunepolder, en zorgde daarmee voor droge voeten in dit gebied. Het gemaal is in 1971 buiten bedrijf gesteld en vervangen door geautomatiseerd gemaal. Het oude gemaal blijft wel stand-by en wordt ingezet bij extreem grote hoeveelheden neerslag en soms in de zomer om maaisel naar de Vecht af te voeren. Het gemaal behoort tot het industrieel erfgoed en is sinds 2003 een beschermd rijksmonument.

Waternet en het waterschap zorgen voor het onderhoud van meerdere cultuurhistorische objecten en daarmee voor de geschiedenis van het waterbeheer. Kijk voor meer informatie op www.agv.nl/molenengemalendag.

Op zaterdag 11 en zondag 12 mei zijn honderden wind- en watermolens geopend voor het publiek. Op Nationale Molendag draaien en malen meer dan 900 molens, verspreid over heel Nederland. Meer informatie over wat er bij u in de buurt te doen is, is te vinden op www.molens.nl of www.gemalen.nl.

Meer berichten