Slot Zuylen hoopt dat het publiek mee wil denken over een onopgeloste zaak: een wapenroof in in 1977. Foto: Slot Zuylen
Slot Zuylen hoopt dat het publiek mee wil denken over een onopgeloste zaak: een wapenroof in in 1977. Foto: Slot Zuylen (Foto: )

Nieuw licht op oude wapenroof: wie weet meer?

Oud-Zuilen - Deze zomer keert Slot Zuylen terug naar een dramatische gebeurtenis in de recente geschiedenis van het kasteel. In het holst van de nacht in september 1977 is bijna de gehele wapencollectie gestolen, met behulp van een opblaasboot. De dader of daders zijn nooit gepakt. Tijdens de thema-rondleiding Cold Case Slot Zuylen, van 18 mei tot en met 25 september, vertellen gidsen het volledige verhaal van deze onopgeloste wapenroof. Jong en oud zijn welkom voor een spannende tour op de crime scene. Slot Zuylen hoopt dat het publiek wil meedenken over deze cold case.

Vermaard kunstdetective Arthur Brand: "De inbraak in Slot Zuylen duidt op een professionele voorbereiding, en het is te hopen dat deze rondleiding weer nieuwe informatie voortbrengt die kan leiden tot een oplossing van de zaak." Helaas zijn de politiearchieven inmiddels vernietigd, waardoor Slot Zuylen voor de reconstructie van de zaak afhankelijk is van de herinneringen van direct betrokkenen. Zij worden aan het woord gelaten in de inleidende film. Toenmalig rechercheur en cold case-specialist Wim Perlot, een vrijwilliger van de brandweer, de zoon van de tuinbaas en ook de barones, voor wie de familiewapens een grote persoonlijke betekenis hadden, doen hun verhaal. Dat juist dit deel van de oorspronkelijke inventaris werd gestolen was een groot symbolisch verlies. Adellijke jongens waren lange tijd voorbestemd voor een militaire of bestuurlijke loopbaan. En bij die functies hoorden ceremoniële tenues en wapens. De jacht was traditioneel een exclusief recht en tijdverdrijf van de adel.

Conservator Gerbrand Korevaar: "De wapens refereren aan de adellijke levensstijl van de vroegere bewoners van Slot Zuylen, en vormden in de rondleiding voor de inbraak een van de hoogtepunten van het bezoek. De dieven hadden de collectie goed bestudeerd." De aanleiding voor Cold Case Slot Zuylen was een schenking van een bijzonder Javaans zwaard uit 1825 door handelaar in antieke wapens Arjan Hollestelle in november 2018. Op Marktplaats had hij per toeval een van de vier Indische zwaarden gekocht die in 1977 waren gestolen."Van deze zwaarden met inscripties zijn er wereldwijd maar een aantal en ik ben blij dat een exemplaar weer terug is gekeerd bij de rechtmatige eigenaar." Het Zuylense zwaard is te zien met een tweede versie en een aantal Javaanse wapens uit dezelfde periode die in bruikleen zijn gegeven door een particulier.

Ter gelegenheid van de rondleiding verzorgt Arthur Brand een bijzonder tweegesprek in Slot Zuylen op 26 juni. Brand heeft als speciale gast ex-inbreker Octave 'Okkie' Durham uitgenodigd. Durham stal in 2002 twee schilderijen uit het Van Gogh Museum en heeft daarvoor zijn straf uitgezeten. Slot Zuylen hoopt dat het publiek zal meedenken over de wapenroof. "Heeft u ooit iets gehoord over de wapenroof of heeft u tips die mogelijk met een verblijfplaats van de voorwerpen te maken hebben? Mail dan naar coldcase@slotzuylen.nl."

Meer berichten