Piet Hendriks met zijn boek 'Reisbrigadier'. Tekst en foto: Ria van Vredendaal
Piet Hendriks met zijn boek 'Reisbrigadier'. Tekst en foto: Ria van Vredendaal (Foto: ria van vredendaal)

Herinneringen van brigadier Hendriks gevat in boekvorm

Maarssen – Het leest als een spannend jongensboek, maar ook dames genieten van de verhalen. Piet Hendriks heeft onlangs een boek uitgebracht, Reisbrigadier, waarin hij terugkijkt op zijn politieloopbaan tussen 1963 en 2000. ''Eigenlijk is het boek ontstaan dankzij de kleinkinderen'', vertelt hij. ''Als je bij familieaangelegenheden zo bij elkaar zit, vertel je natuurlijk wel eens wat over iets dat je meegemaakt hebt in je werk. 'Schrijf dat eens op opa!', was hun verzoek.

In eerste instantie was het ook alleen voor de familie. Maar ja, dat breidde zich al snel uit naar een grotere kring, en de reacties waren fantastisch. Zoals 'ik heb het in één adem uitgelezen'. Dat doet je wel goed, al is er ook nog veel waarover ik niet mag spreken. Ik heb immers voor geheimhouding getekend.'' Piet Hendriks is geboren en getogen in Utrecht, maar woont al sinds de oplevering in een fraai appartement in OpBuuren. ''Ik had altijd gezegd: ik moet de Dom kunnen zien. En verdraaid, vanaf het ruime terras, dat overigens een voorwaarde was van mijn vrouw, kan ik de Dom zien!'', constateert hij gelukkig. Inmiddels is het echtpaar door vele fietstochtjes en wandelingen helemaal ingeburgerd in het Maarssense, en mevrouw zingt bij de Vechtse Parels. Hij heeft eerst bij de gemeentepolitie Utrecht gewerkt, daarna bij de Regio Politie Utrecht in diverse functies. ''Ik heb het recherchewerk in alle facetten beleefd, ben de hele wereld over geweest. Pas in 1994 droeg ik als hulpofficier van justitie een uniform. Als hulpofficier heb je enkele bijzondere strafrechtelijke bevoegdheden, zoals het beslissen over de inverzekeringstelling van aangehouden personen.''

Dertig jaar lang is Hendriks actief geweest in de bestrijding van zware en georganiseerde criminaliteit in binnen- en buitenland. Ook is hij betrokken geweest bij diverse grote ontvoeringszaken. En ook zonder dat hij het achterste van zijn tong laat zien, zijn diverse zaken te herkennen voor de goede verstaander. Een zaak waar hij wel open over kan zijn, omdat het in alle media uitvoerig is besproken is de gijzeling in het Duitse Gladbeck in 1988. Degowski en Rösner overvielen daar de Deutsche Bank. Ze namen een aantal mensen in gijzeling met wie ze gedurende twee dagen lang in een gekaapte lijnbus door Duitsland en Nederland vluchtten. Op het moment dat de Nederlandse politie, waaronder Hendriks, ingeschakeld werd was er al één gegijzelde doodgeschoten. Zoals wel vaker gebeurde kwam Piet 's nachts niet thuis bij zijn Magda. ''Veel heeft zij bewust meegemaakt, maar een groot deel van de tijd wist ze niet waar ik mee bezig was.'' Het boek is verkrijgbaar bij Boekscout.nl en Bol.com.

Meer berichten