Gidsen Joop Bonoevrié en Henny de With van het Gilde. Tekst en foto: Ria van Vredendaal
Gidsen Joop Bonoevrié en Henny de With van het Gilde. Tekst en foto: Ria van Vredendaal (Foto: ria van vredendaal)

Nieuw bij Gilde Stichtse Vecht: thema-wandelingen

Stichtse Vecht – Gilde Stichtse Vecht heeft naast de bestaande rondleidingen in Maarssen-dorp en Oud-Zuilen nu ook een aantal thema-wandelingen uitgezet in Maarssen.

Coördinator rondleidingen Henny de With: ''Van de 18 jaar dat het Gilde bestaat, verzorgen we al 17 jaar wandelingen. De vijf gidsen Johan, Cees, Dick, Joop en ikzelf hebben samen wel zo'n 3.000 man rondgeleid. In het dorp wordt specifiek aandacht besteed aan de mooie grachtenpanden, buitenplaatsen met de theekoepels en tuinen. In Oud-Zuilen staan het Slot Zuylen, de steenbakkerijen, het landschap en de belangrijke rol van de Vecht centraal. Twee jaar geleden zijn er twee routes uitgezet voor fietsen met een praatje. Van Maarssen naar Nieuwersluis, en van Maarssen naar Oud-Zuilen. Tijdens deze routes zijn er verschillende stopplaatsen waar de gidsen vertellen over de rijke geschiedenis van de Vechtstreek.''

''Al deze genoemde wandel- en fietstochten zijn op verzoek'', vult Joop de Bonouvrié aan, mede-gids van het eerste uur. ''Soms een familie-uitje, een viering of jubileum, soms een vereniging met belangstelling voor historie. We zijn daarin heel flexibel. Als mensen een koffiestop willen of een restaurantbezoek, dan passen onze routes hierop aan.'' De With: ''De nieuwe thema-wandelingen daarentegen vinden plaats op vastgestelde data. Bij de eerste thema-wandeling wordt aandacht besteed aan het ontstaan van de Vechtstreek, de vervening, het ontstaan van de agrarische gebieden, ambachten en industriële ontwikkeling. Bij de tweede thema-wandeling staan de architectuur en bouwstijlen van de karakteristieke buitenplaatsen en grachtenpanden centraal. Beide wandelingen staan gepland voor 15 juni en 31 augustus, vertrek om 14.00 uur vanaf het Harmonieplein. Belangstellenden kunnen zich nu opgeven. Op een later tijdstip dit jaar komt er nog een derde thema-wandeling bij, met aandacht voor de tuinen en het landschap in dit Vechtstreekgebied.'' Kosten wandelrondleidingen 3 euro, de fietstochten 5 euro per deelnemer. Aanmelden twee weken voor de geplande datum via www.gilde-stichtsevecht.nl of info@gilde-stichtsevecht.nl.

Meer berichten