Brigit Smet uit Breukelen is taalcoach en vaste bezoekmedewerkster van de vrouwengevangenis in Nieuwersluis. Tekst en foto: Joke Stapper
Brigit Smet uit Breukelen is taalcoach en vaste bezoekmedewerkster van de vrouwengevangenis in Nieuwersluis. Tekst en foto: Joke Stapper (Foto: Joke Stapper)

Taalcoach Brigit Smet: 'Ik heb wat met taal en ik help graag mensen'

Breukelen - Brigit Smet (57) serveert graag iets lekkers bij de thee die ze inschenkt. Zelf neemt ze niets, omdat ze middenin de vastenperiode zit. "Verschijnselen als vasten kunnen juist verbinding geven in de contacten met de vrouwen die ik begeleid. Zij hebben immers ook een tijd van vasten, de ramadan die hen motiveert om het eetpatroon aan te passen."

Ze wordt heel blij van het begeleiden en coachen van de statushouder, een vrouw die met haar twee zussen in Breukelen, wiens ouders ook nog niet zo lang geleden naar Nederland zijn gekomen en waarvan één van haar zussen de inburgering al heeft behaald.
Brigit Smet begon al in 2014 als taalcoach van een jonge vrouw, nadat ze ervoor gevraagd was door Vluchtelingenwerk in de persoon van Mariette de Wit. "Het stond al op mijn wensenlijstje omdat ik wel wat heb met taal en graag mensen wil helpen. In deze taak komen beide aspecten samen."

Inmiddels komt ze wekelijks thuis bij Kholoud, de oudste in het gezin van acht dochters, waarvan er dus drie in Breukelen wonen. Als Brigit Smet er komt staat er bijna altijd een tafel vol met lekkere hapjes. De zussen verwachten dat ze gezellig mee eet en van alles iets proeft.

Kennismaken met elkaars gewoonten maakt deel uit van de contacten van Brigit en Kholoud en haar zusters. "Eetgewoonten maken daar ook zeker deel van uit. Ik leer hun tradities kennen en ik laat ze graag kennismaken met die van mij, bijvoorbeeld door een drie gangen diner klaar te maken. Dat is iets wat anders is dan wat zij gewend zijn."

Kholoud en haar zusters willen heel graag inburgeren en doen er veel voor om dit te bereiken. Toch is het niet allemaal alleen maar serieus. Er wordt ook veel gelachen. "Omdat zingen een grote hobby van me is gebruik ik ook taalriedels, dan zing je een zin die je ook uit zou kunnen spreken."

Naast het vrijwilligerswerk als taalmaatje is Brigit Smet ook al jarenlang vaste bezoeker van de vrouwengevangenis in Nieuwersluis. "De gevangenis kwam min of meer toevallig op mijn pad. Het past echt bij me om daar wekelijks een uurtje op bezoek te gaan bij vrouwen die nooit bezoek krijgen. Ik ben een mensenmens en ik vind het heel fijn en dankbaar werk om te doen."

Meer berichten