Marcel Blekendaal is sinds kort benoemd tot Cultuurmakelaar. Tekst en foto: Ria van Vredendaal
Marcel Blekendaal is sinds kort benoemd tot Cultuurmakelaar. Tekst en foto: Ria van Vredendaal (Foto: )

Cultuurmakelaar van Stichtse Vecht: Marcel Blekendaal

Stichtse Vecht – Beeldend kunstenaar Marcel Blekendaal kennen we als de polderwachter. Een boswachter zonder bos, maar met weilanden. De polderwachter maakt wandelingen in de polder, op klompen, met een polsstok. Hij is ook de man achter de maandelijkse papieren UITagenda die op tal van plaatsen verkrijgbaar is. Bovendien was hij één van de initiatiefnemers om Fort Maarsseveen om te vormen van een oud vervallen fort naar een hippe broedplaats voor kunst, cultuur en recreatie. Sinds kort is hij benoemd tot Cultuurmakelaar van de gemeente.

Hij legt uit: ''Er werd al lang gesproken over het oprichten van een cultuurraad, maar het cultuurplatform had er net de stekker uit getrokken omdat zij zich afvroegen wie ze eigenlijk vertegenwoordigden. Dat is ook lastig: hoe ben je een koepelorganisatie van een professioneel beeldhouwer, een huis-tuin-en-keuken schilder, een amateur toneelgezelschap en de organisator van een eenmalig evenement. Samen met een aantal organisaties uit het veld hebben we een cultuurnotitie geschreven waarin werd gepleit voor een cultuurmakelaar, iemand die als persoon al deze activiteiten met elkaar kan verbinden, die de vragen uit het veld bij de gemeente op tafel kan leggen, die mee kan denken over huisvesting. Ik heb toen geopperd om deze functie te vervullen, omdat ik mij toch al in dat werkveld bevond. Daar had de gemeente wel oren naar. Eens in de drie maanden heb ik overleg met Vechtsnoer waar de Cultuurmakelaar is ondergebracht, en met de gemeente over de voortgang. Ik heb intussen al heel wat mensen gesproken en ik heb samen met Juliette Jonker de opening van het culturele zomerseizoen georganiseerd. Daar ga ik de komende tijd nog mee door: op visite bij organisaties en kunstenaars om te vertellen waar ik mee bezig ben, maar vooral om te vragen wat ik zou moeten doen. Iedere vrijdag houd ik kantoor op Fort Maarsseveen, dus mensen kunnen ook bij mij langs komen.''

Plannen zijn er volop. ''In juni doen wij mee met de maand van de amateurkunst. Ik ben coördinator van IkToon.nl voor onze regio. Dus iedere amateurkunstenaar of vereniging die iets gaat doen in juni kan zich aanmelden om mee te draaien in de gratis publiciteit. Daarnaast wil ik een gezamenlijke jaaragenda te maken, zodat iedereen kan zien wat er wanneer gebeurt: erg handig als je een evenement wilt plannen of als je aan wilt haken bij een grotere activiteit. En verder worden er allerhande plannen gemaakt omtrent de komende werelderfgoedstatus van de Nieuwe Hollandse Waterlinie." Binnenkort heeft de cultuurmakelaar een eigen pagina op vechtsnoer.nl.

Meer berichten